Trump torjui neuvonantajansa puheet: "Neuvotteleminen Iranin kanssa yhdentekevää minulle"

"Itse asiassa minua ei voisi vähempää kiinnostaa, haluavatko he neuvotella", tviittasi presidentti.

Mike Pompeo
Donald Trump
Iranin mahdollinen neuvotteluhalukkuus ei hetkauta Trumpia.Tasos Katopodis / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei allekirjoita turvallisuusneuvonantajansa puheita mahdollisista tulevista neuvotteluista Iranin kanssa. Trumpin mukaan hänelle on yhdentekevää, haluaako Iran neuvotella.

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O'Brien totesi aikaisemmin Fox News -kanavan haastattelussa, että Trumpin hallinnon "maksimaalinen painostuskampanja" Irania vastaa toimii. Näin ollen maalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa, totesi O'Brien.

Pian haastattelun jälkeen Trump viittasi Twitterissä O'Brienin antamaan haastatteluun ja kirjoitti:

– Itse asiassa minua ei voisi vähempää kiinnostaa, haluavatko he neuvotella. Se on täysin heistä kiinni, mutta ei ydinaseita, eikä protestoijien tappamista, presidentti kirjoitti.

Trump oli aiemmin varoittanut Irania surmaamasta mielenosoittajia, jotka ovat protestoineet maan hallintoa vastaan matkustajakoneen alasampumisen vuoksi. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Iranin marraskuun mielenosoituksissa kuoli yli 300 ihmistä. Tuolloin ihmiset protestoivat muun muassa bensiininhinnan korotusta vastaan.

Pompeo tuomitsi tuoreet irakilaistukikohtaan tehdyt raketti-iskut

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan tuomitsi Twitterissä Irakin armeijan tukikohtaan sunnuntaina tehdyt raketti-iskut.

Pompeo tviittasi olevansa tyrmistynyt tiedoista ja vaati Irakin itsemääräämisoikeutta loukkaavien iskujen loppumista.

Tämänhetkisten tietojen mukaan al-Baladin tukikohtaan iski sunnuntaina kahdeksan rakettia. Neljä irakilaista haavoittui iskussa. Uutistoimisto AP:n mukaan osa raketeista osui tukikohdassa olevaan ravintolaan.

Myös Yhdysvalloilla on ollut tukikohdassa sotilaita, mutta suurin osa heistä on evakuoitu alueelta jo aiemmin.

Iskun tekijästä ei vielä ole tietoa. Aikaisemmin Yhdysvallat on syyttänyt vastaavista iskuista Irakissa toimivia Iranin tukemia ryhmiä.

Viime viikolla Iranin vallakumouskaarti iski al-Baladin ja Erbilin tukikohtiin Irakissa. Iskut eivät vaatineet henkilövahinkoja.

Lisää aiheesta:

Lentokoneen tuhoamisen aiheuttamat mielenosoitukset jatkuvat Iranissa – mellakkapoliisit ryhmittyneet Teheranissa

Lähteet: STT, AFP, Reuters