1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Lammaspaimenia haetaan jälleen Kainuuseen – viime vuonna vain murto-osa hakijoista sai paimenpestin

Kuhmon Levävaaraan ja Oulujärven Ärjänsaareen haetaan lammaspaimenia, viikon pituisille paimenviikoille.

Metsähallituksen paimenviikoille pääsee paimentamaan lampaita vaikka koko perheen voimin. Arkistokuva. Kuva: Harri Tarvainen / Metsähallitus

Kuhmon Levävaaraan ja Oulujärven Ärjänsaareen pääsee myös ensi kesänä lammaspaimeneksi, osana Metsähallituksen paimenviikkoj (siirryt toiseen palveluun)a (Luontoon.fi). Kuhmossa lammaspaimenia on ollut jo neljänä kesänä, Ärjänsaaressa paimennettiin lampaita viime vuonna ensimmäistä kertaa.

Metsähallituksen mukaan paimenviikot ovat olleet suosittuja, ja pelkästään Ärjään haki viime vuonna yli 700 paimenta, kun vain 11 pääsi. Paimenia on riittänyt myös Levävaarassa, keskellä Elimyssalmon luonnonsuojelualuetta, johon sinnekin hakemuksia tuli lähes 750.

– Paimenviikot ovat menneet hyvin ja olleet suosittuja. Viime kesänä itseämmekin havahdutti, että vain noin joka 70. paimeneksi haluava sai pestin, Metsähallituksen erityissuunnittelija Eeva Pulkkinen sanoo.

Metsähallituksen mukaan paimenia on ollut kaikenikäisiä ja myös paljon lapsiperheitä. Paimenilta saatu palaute on ollut positiivista.

– Pysähtyminen, rauhoittuminen ja olennaiseen keskittyminen ovat olleet pinnalla. Samaa palautetta tuli viime kesältä myös Ärjänsaaresta. Sähköttömässä Levävaarassa on oikeasti pystytty irtautumaan puhelimista, tableteista ja muista ”härpäkkeistä”, Pulkkinen sanoo.

– Lisäksi tieto siitä, että osallistuu arvokkaaseen luonnonsuojelutyöhön, on monelle paimenelle tärkeää, erikoissuunnittelija Hannele Kytö lisää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)