Video: Könkkölän päärakennus Jämsässä on tuhoutunut aamuisessa tulipalossa – poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi

Päivystävän palomestarin arvion mukaan talo oli syttymishetkellä tyhjillään, ja henkilövahingoilta on vältytty.

Jämsä
Tulipalo
Rakennus tuhoutui täysin. Video: Petri Aaltonen / Yle

Jämsän keskustan liepeillä sijaitsevan vanhan mahtitilan Könkkölän päärakennus on tuhoutunut aamuna aikana rajussa tulipalossa.

Pelastuslaitos pystyi suojaamaan piharakennukset tulen leviamiseltä, mutta päärakennus on tuhoutunut palossa täysin.

Päivystävän palomestarin arvion mukaan talo oli syttymishetkellä tyhjillään, ja henkilövahingoilta on vältytty. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole, sillä pelastuslaitos ei kuitekaan missään vaiheessa päässyt sisään palavaan rakennukseen. Rakennus oli jo ilmiliekeissä pelastuslaitoksen saapuessa paikalle.

Myöskään syttymissyystä ei vielä ole varmaa tietoa, mutta Jämsän Seudun mukaan poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta aamulla hieman seitsemän jälkeen.

Tulipalon vuoksi myös Könkkölän ohi kulkeva tie oli liikenteeltä suljettuna. Aamuinen raju tulipalo näkyi Jämsän keskustasta kilometrien päähän. Yksityisessä omistuksessa olevat Könkkölän rakennukset eivät ole museoviraston suojelukohteita mutta paikallishistoriallista merkitystä niillä on.

Könkkölän tila tunnetaan Jämsän historiassa jo 1500-luvulta

Keski-Suomen museon rakennustutkija Päivi Andersson kertoo, että talon ensimmäiset osat olivat 1840-luvulta ja Könkkölän tila tunnetaan Jämsän historiassa jo 1500-luvulta.

Satoja neliöitä käsittävää päärakennusta oli laajennettu vuosien saatossa.

Keski-Suomen museon tekemien selvitysten perustella viime vuodet autiona ollut rakennus oli päässyt huonoon kuntoon.

– Rakennus edustaa mielestäni 1800-luvun rakennusperintöä Keski-Suomessa. Sitä rakennusperintöä on paljon olemassa, mutta jokaisen menetys on huono asia. Minulle tämä tuottaa suurta tuskaa ja surua, vaikka olen pitkän urani aikana tottakai nähnyt myös tallaisia tulipalotapauksia ja joutunut niitä itsekin todistamaan. Se on aina isku vasten kasvoja kaikelle tälle työlle, mitä koko ajan yritämme täällä Keski-Suomen museossa tehdä, toteaa Päivi Andersson.

Anderssonin mukaan Kesk-Suomen museo on ollut aikanaan yhteydessä Jämsän kaupunkiin ja kysynut miten omistaja aikoo rakennuksesta huolehtia.

Jälkisammutustyöt ovat palopaikalla käynnissä ja kestänevät iltaan asti.

Juttua täydennetty 13.1.2020 klo 11.15 muun muassa Päivi Anderssonin kommentilla.