Kansanedustaja Ruut Sjöblomin kotiin murtauduttiin – "Olo on järkyttynyt"

Sjöblom on saanut uhkauksia keväästä lähtien. Ei ole tietoa, liittyykö murto niihin.

Ruut Sjöblom
Ruut Sjöblom eduskunnassa lokakuussa 2019.
Kansanedustaja Ruut Sjöblomin kodissa oli pengottu kaikki paikat.Pekka Tynell / Yle

Tuusulalaisen kansanedustajan Ruut Sjöblomin (kok.) kotiin murtauduttiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sjöblom kertoo asiasta Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

– Onneksi emme olleet kotona. Meillä ei ole kotona mitään arvokasta. Tunkeutujat olivat saaneet mukaansa vain samppanjapullon, muutamia koruja ja nipun käyntikorttejani, Sjöblom kirjoittaa.

Hän toteaa, että korut eivät olleet arvokkaita.

– Paitsi yhdet, erityisesti tunnearvoltaan. Nimittäin minulle Linnan juhliin suunnitellut uniikit korvakorut.

– Karmeinta tässä kuitenkin, että kotiimme on tunkeuduttu, kaappeja, vaatteita ja lasten leluja heitelty ympäriinsä. Olo on järkyttynyt, Sjöblom kirjoittaa.

Päivityksen mukaan murtautujat olivat katkaisseet sähköt ja tulleet perheen tyttären huoneen ikkunasta väkivaltaisesti läpi.

Itä-Uudenmaan poliisi vahvistaa, että on vastaanottanut rikosilmoituksen omakotitalomurrosta Tuusulassa ajalta 11.–12. tammikuuta. Asiaa tutkitaan törkeänä varkautena.

Sjöblom kirjoittaa myös, että häntä on uhkailtu kevään eduskuntavaaleista lähtien.

– Olen saanut muun muassa pre paid -puhelinliittymistä viestejä, joissa on sanottu, että sinulle käy vielä huonosti, Sjöblom kertoo Ylelle.

Vakavin uhkaus sattui jouluaattona. Silloin Sjöblom oli perheensä ja sisaruksiensa perheiden kanssa isänsä luona jouluillallisella. Isän talon eteen tuotiin eläimen raato jätesäkissä.

Supo tutkii uhkauksia, ja myös eduskunnan turvayksikkö on asiasta tietoinen. Sjöblömin mukaan vielä ei ole tietoa, liittyvätkö murto ja uhkaukset toisiinsa.

Uhkailu on osa poliittisten päättäjien arkipäivää. Ylen kyselyyn vuonna 2017 vastanneista kansanedustajista kaksi kolmasosaa oli joutunut uhkailujen kohteeksi.

Kansanedustajia uhkaillaan esimerkiksi väkivallalla ja raiskaamisella sekä pelotellaan eri tavoin. Eduskunnan turvallisuusjohtajan Jukka Savolan mukaan uhkailu on pysynyt samantyyppisenä viime vuosina ja eläimen raadon raahaaminen pihapiiriin on yksittäistapaus.

Lue myös:

Poliitikkoja uhkaillaan yhä useammin ja yhä rajummin