1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saattohoito

Syöpäsairas Kauko Kivi pääsi takaisin tuttuun petiin – saattohoitopotilaat palasivat kertaalleen suljettuun Turun Karinakotiin

Ensimmäiset potilaat pääsivät maanantaina palaamaan viime kesänä lakkautettuun saattohoitokotiin.

saattohoito
Kauko Kivi pääsi takaisin Karinakotiin tammikuussa 2020.
Saattohoidossa oleva Kauko Kivi pääsee jälleen silmäilemään Hirvensalon merellisiä maisemia.Jouni Koutonen / Yle

Sängyllä istuu tyytyväinen mies. Kauko Kivi silmäilee tuttua huonetta ja ikkunasta avautuvaa Pitkäsalmen maisemaa.

– Koko ajan toivoin ja jaksoin odottaa, että pääsen tänne takaisin. Tämä on sama huone kuin viimeksikin, likat olivat järjestäneet sen näin, naurahtaa Kivi.

Paluu Karinakotiin Turun Hirvensalossa on lämmin. Tutut hoitajat saavat syöpää sairastavalta Kiveltä halaukset heti ulko-ovella. Huoneen lattialla odottavat purkamattomat kassit, mutta nyt on aikaa asettautua jälleen kotiin.

Kauko Kivi joutui muiden saattohoitopotilaiden tavoin jättämään Karinakodin viime kesän kynnyksellä, kun Lounais-Suomen saattohoitosäätiön rahkeet eivät enää riittäneet toiminnan pyörittämiseen.

Kauko Kivi pääsi palaamaan Karinakotiin tammikuussa 2020.
Tutut hoitajat ja kotoisa ympäristö olivat syitä, joiden takia Kauko Kivi halusi takaisin Karinakotiin heti kun mahdollista.Jouni Koutonen / Yle

Kiivaan julkisen keskustelun jälkeen Turun sosiaali- ja terveyslautakunta päätti joulukuussa, että liikkeenluovutuksella kaupungin hyvinvointitoimialalle siirtyneen Karinakodin toiminta jatkuu.

Ensimmäisenä asukkaana tutuista ovista asteli Kauko Kivi puolenpäivän aikaan maanantaina, kun Karinakodissa valmistauduttiin uuteen alkuun.

Salon Angelniemeltä kotoisin oleva Kivi oli aktiivisesti tehnyt töitä sen eteen, että pääsee takaisin Karinakotiin heti kun mahdollista. Puolisen vuotta Kaskenlinnan saattohoito-osastolla oli riittävästi.

– Kaskenlinna on kuin sairaala, tämä on kotoisampi. Kesällä varsinkin näkee eläimiä, lintuja ja peuroja ikkunasta.

Kauriit ja peurat ovatkin tuttu näky Turun saarilla. Ketutkin viihtyvät aivan Karinakodin kulmilla. Lintuja pitää vielä jonkin aikaa odotella.

Peurat kirmaavat Karinakodin ikkunoiden takana Turun Hirvensalossa.
Luonto on aivan ikkunan takana Turun Hirvensalossa.Jouni Koutonen / Yle

Helpotus myös hoitohenkilökunnalle

Karinakodin toiminnan jatkuminen palliatiivisena osastona on mieluisa asia luonnollisesti myös henkilökunnalle.

– Puolen vuoden tunnemyllerryksen jälkeen on ihana todeta, että täällä ollaan kotona takaisin, huokaisee apulaisosastonhoitaja Satu Nurmela.

Puolen vuoden irtisanomisaika kantoi juuri niin pitkälle, että 12 hoitajaa pääsivät siirtymään suoraan Turun kaupungin palkollisiksi. Osa teki tuona aikana keikkahommia, osa keräsi voimia tulevaan.

Apulaisosastonhoitaja Satu Nurmela, Karinakoti.
Satu Nurmelalle toiminnan jatkuminen Karinakodissa on suuri helpotus.Jouni Koutonen / Yle

Uusina voimina Karinakotiin tulee nyt kuusi palliatiivisen hoidon tuntevaa hoitajaa Kaskenlinnasta.

Heistä yksi on sairaanhoitaja Tiina Tikkala, joka halusi vaihtaa paikkaa tilaisuuden auettua. Hänellä on vuosien takaa hieman kokemusta Karinakodista, ja kotoisa tunnelma on nytkin hyvin samanlainen kuin muistikuvissa.

– Meillä on mahtava tilaisuus yhdistää kaksi hyvää työyhteisöä. Voimme kaikki tuoda taloon omaa osaamistamme. Uskon, että meillä kaikilla eettiset arvot ja ajatus ihmisestä saattohoidossa ovat hyvin samat, sanoo Tiina Tikkala.

Hoitohenkilökunta kahvitteli Karinakodissa ennen potilaiden saapumista.
Tiina Tikkala pääsi muiden mukana mokkapalojen makuun maanantaina. Kahviseurana Saila Paajanen, Kirsi Koski ja Teija Laiho.Jouni Koutonen / Yle

Kaupungille siirtyneet työntekijät ovat käyneet läpi kuuden viikon perehdytyksen, jossa on käyty läpi muun muassa potilastietojärjestelmää.

– Uuden työnantajan alaisuudessa varmasti on omat muuttujansa, mutta itse ydintyö tulee olemaan samaa ja sitä innolla jatketaan, sanoo apulaisosastonhoitaja Satu Nurmela.

Saila Paajanen ja Tiina Tikkala valmistautuivat potilaiden saapumiseen Karinakotiin.
Saila Paajasella ja Tiina Tikkalalla oli puhelinrumba ennen ensimmäisten potilaiden saapumista.Jouni Koutonen / Yle

Jatkossa Karinakodin palliatiivisella osastolla työskentelee lääkäri, apulaisosastonhoitaja, 9 sairaanhoitajaa, 9 lähihoitajaa ja puolipäiväinen osastonsihteeri.

Turun kaupungilla on mahdollisuus tarjota saattohoitoa myös lähikuntiin maksusitoumuksilla. Tällä hetkellä Kaskenlinna jakaa osaamistaan lähikunnille koulutuksin ja konsultaatiolla.

Viimeisistä ajoista mahdollisimman hyvät

Karinakodissa on 18 paikkaa. Nyt hiotaan työnjakoa Kaskenlinnan saattohoito-osaston ja Karinakodin palliatiivisen osaston välillä.

– Selkeää työnjakoa Kaskenlinnan ja Karinakodin välille tarvitaan, jotta saattohoitopotilaita ei jouduta kuljettamaan lisätutkimuksiin ja samalla aiheuteta potilaille tarpeetonta vaivaa, hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa toteaa kaupungin tiedotteessa.

Lasilintuja Karinakodissa Turun Hirvensalossa.
Karinakodissa pyritään tekemään elämän viimeisistä ajoista mahdollisimman hyvät.Jouni Koutonen / Yle

Myös Karinakodin apulaisosastonhoitaja Satu Nurmela painottaa, että Hirvensalon maisemissa keskitytään tekemään asukkaiden viimeisistä ajoista arvokkaat.

– Meille tulee potilaita, joilla kuolema on lähellä. On jo saattohoitopäätös, kun raskaita hoitoja ei ole enää tarkoituksenmukaista antaa. Saamme keskittyä potilaan mahdollisimman hyvään elämään.

Pitkäsalmi avautuu Karinakodin ikkunoista Turun Hirvensalossa.
Pitkäsalmi avautuu Karinakodin ikkunoista Turun Hirvensalossa.Jouni Koutonen / Yle

Lue lisää:

Suljettavan saattohoitokodin asukkaat joutuvat muuttamaan vielä kerran

Turku ottaa Karinakodin henkilökunnan palkkalistoilleen – tilat kaupunki vuokraa vuodenvaihteessa

Ylen kyselyyn vastanneet kansanedustajat kannattavat maakunnallista saattohoitokeskusta – kunnat ovat panostaneet omiin yksikköihinsä

Naapurikunnat toistaiseksi nihkeitä Karinakodin rahoittamiselle – kiinteisiin hoitopaikkoihin ei haluta sitoutua

Turku purkaa saattohoitosopimuksen Karinakodin kanssa – Lautakunta: TYKSiin perustettava saattohoitokeskus

Saattohoitoon erikoistuneen Karinakodin asukkaat ja henkilökunta järkyttyivät lakkautussuunnitelmista – "Meidät jätetään tyhjän päälle"

Lue seuraavaksi