Perinteinen laskettelukeskus Messilä tavoittelee kylpylähotellia ja tuhansia loma-asuntoja: "Emme voi jatkossa elää pelkän talven varassa"

Rinnekeskukset etsivät ympärivuotista bisnestä, mutta harvemmin isoista investoinneista.

hiihtokeskukset
Messilän laskettelurinne tammikuussa 2020
Messilässä on runsaat kuusi kilometriä rinteitä. Petri Niemi/Yle

Etelä-Suomen suurimmassa laskettelukeskuksessa Messilässä käy runsaat 200 000 ihmistä vuodessa.

Hollolassa rinnekeskuksen liiketoiminnan kasvun rajat ovat tulleet omistajien mukaan kuitenkin vastaan.

– Talvellahan olemme vahvoja, mutta emme voi jatkossa elää pelkän talven varassa, sanoo Messilä Maailma Oy:n hallituksen jäsen Yrjö Timonen.

Rinteet sijaitsevat noin kahdeksan kilometrin päässä Lahden keskustasta Salpausselän harjuilla 200 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tälläkin kertaa talvi tuli 25 lumitykin avustuksella, ja rinteet saatiin täksi kaudeksi auki runsas kuukausi sitten.

Nyt Messilästä on tarkoitus kehittää ympärivuotinen matkailukeskus.

Lähivuosina liikkeelle on tarkoitus lähteä kylpylähotellin rakentamisesta Vesijärven rantaan aivan rinteiden lähelle. Tämän lisäksi alueelle halutaan rakentaa tuhansia uusia loma-asuntoja.

Mahdollisten sijoittajien kanssa keskustelut ovat kuitenkin vasta alussa.

– Olemme keskustelleet rakentajien ja hotellioperaattoreiden kanssa, sanoo Messilä Maailma Oy hallituksen puheenjohtaja Aulis Lähde.

Messilän ranta-alueen kehittämissuunnitelmat odottavat, että alueen asemakaava valmistuu. Kaava voisi olla lainvoimainen aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

Pääkaupunkiseudulta asiakkaita?

Hollolan kunnanvaltuusto on hyväksynyt Messilän matkailukeskuksen puitesopimuksen puolitoista vuotta sitten. Kaavoittamisessa työtä riittää muun muassa alueen maisema-arvojen ja rakennusoikeusmäärän yhteensovittamisessa.

Havainnekuva suunnitellusta kylpylähotellista Messilässä
Arkkitehtipalvelu-yhtiön havainnekuvasta tehty rajaus, jossa kaavailtu kylpylähotelli on keskellä kuvaa. Petri Niemi/Yle

Vuosien 2020–2035 aikana rantaan on suunniteltu kylpylähotellia, jossa olisi noin 200 huonetta. Loma-asuntoja tulisi noin 2 000.

– Uskon, että ainakin pääkaupunkiseudun asiakkaita palvelut ja asunnot kiinnostavat, arvioi Aulis Lähde.

Vuoteen 2050 ulottuva kehittämissuunnitelma sisältää myös loma-asuntojen rakentamista mökkikylään, rinteeseen ja Laasonpelloille.

– Kaikissa tällaisissa hankkeissa on riski, että saadaanko investoijat liikkeelle. Riski on arvioitava ja mentävä rohkeasti eteenpäin, kertoo Yrjö Timonen.

Laskettelu kiinnostaa, mutta keskukset etsivät uusia toimintoja

Suomen Hiihtokeskusyhdistykseen kuuluu 70 laskettelukeskusta. Toiminnanjohtaja Harri Lindfors sanoo, että moni keskus on etsinyt uutta liiketoimintaa myös talvikauden ulkopuolelta.

– Kyse on esimerkiksi pyöräilyn järjestämisestä kesällä rinnemaastoissa. Harvemmin suunnitellaan isoja kylpylähotellin kaltaisia investointeja.

Lasketteluvälineitä Messilässä
Messilässä on tällä hetkellä runsaat 260 majoituspaikkaa. Petri Niemi/Yle

Lindforsin mukaan laskettelukeskuksilla menee tällä hetkellä suhteellisen hyvin, vaikka laskettelukaudet voivat olla muutaman kuukauden mittaisia.

– Yleisesti voi sanoa, että laskettelu kiinnostaa, ja rinteissä riittää väkeä.

Messilän asiakkaista noin 75 prosenttia tulee pääkaupunkiseudulta.

– Säätilan vaihtelu aiheuttaa välillä ihan järjetöntä stressiä, mutta sen kanssa oppii elämään, sanoo Messilä Maailman hallituksen jäsen Yrjö Timonen.

Laskettelijoita Messilässä
Messilä avasi ensimmäisen rinteensä vuonna 1969.Petri Niemi/Yle

Uutta stressiä Timonen ei aio ottaa kylpylähotellista ja muista kehittämissuunnitelmista, vaikka luottaakin niiden vetovoimaan.

– Jos tämä hanke ei toteudu, meillä ei ole mitään hätää. Messilä on edelleen pystyssä.

Kuuntele Yle Areenassa Yrjö Timosen haastattelu.