1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaistutkija Iranin mielenosoituksista: "Paine Iranin johtoa kohtaan on poikkeuksellisen kova" – Iran kiistää peitelleensä alasampumista

Mielenosoittajien mielestä Iranin johto ei ole ajan tasalla, arvioi Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Iran
Joukko naisia osoittamassa mieltään nyrkit ilmassa.
Amir Kabirin yliopiston edustalle kokoontui lauantaina ihmisiä osoittamaan mieltään lentokoneen tuhoamisen vuoksi. Protestit ovat jatkuneet sunnuntaina.Abedin Taherkenareh / EPA

Iranissa on viime kuukausina nähty poikkeuksellisen laajoja ja laajapohjaisia mielenosoituksia, arvioi Ylen aamussa vieraillut Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Juusolan mukaan paine Iranin johtoa kohtaan on kasvanut ukrainalaiskoneen alasampumisen myötä ja on nyt poikkeuksellisen kova.

– Mielenosoittajien mielestä Iranin johto ei ole ajan tasalla, eikä se pysty huolehtimaan perusasioista, mistä ukrainalaiskoneen alasampuminen kertoo, Juusola sanoi.

Suuri osa kansaa vaatii Juusolan mukaan Iranin hengellisen johtajan ajatollah *Khamenein *eroa sekä kritisoi matkustajakoneen vahingossa alas ampunutta Iranin vallankumouskaartia.

Hannu Juusola
Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu JuusolaYle

Iranin hallinto kiisti maanantaina, että se olisi peitellyt ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumista. Iran väitti aluksi, että putoamisen syynä olisi ollut tekninen vika.

Hallinnon tiedottaja Ali Rabiei sanoi, ettei kyse ollut valehtelusta tai peittelystä vaan ennen lauantaita annetut lausunnot perustuivat sillä hetkellä käytössä olleisiin tietoihin.

Lakoilla ja mielenosoituksilla on Iranissa pitkä perinne

Viime kuukausien mielenosoitukset Iranissa ovat vaatineet suuria uudistuksia. Juusolan mukaan lakoilla ja mielenosoituksilla on Iranissa pitkä perinne.

Kiinnostava kysymys onkin Juusolan mukaan se, millaiseksi nyt nähtävä mielenosoitusliike muotoutuu.

– Syntyykö tästä uusi laajamittainen kansanliike, joka alkaa tukea uudistusmielisiä poliittisia voimia, Juusola pohtii.

Iranissa käydään kuukauden päästä parlamenttivaalit, joissa ovat vastakkain vanhoilliset ja uudistusmieliset puolueet.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on osoittanut tukeaan Iranin mielenosoittajille muun muassa tviittaamalla tukensa farsin kielellä.

Juusolan mukaan Yhdysvaltain tuki saattaa saada mielenosoittajat uskomaan, että Yhdysvallat tulee apuun myös tositilanteessa. Tämä ei Juusolan mukaan ole kuitenkaan todennäköistä.

– On vaarallista lähettää tämäntyyppisiä viestejä, Juusola arvioi.

Iranin hallinnon tiedottaja kommentoi Trumpin tviittiä sanomalla, että tämä vuodattaa krokotiilin kyyneliä esittämällä huolensa iranilaisista mielenosoittajista.

Lue myös:

Lentokoneen tuhoamisen aiheuttamat mielenosoitukset jatkuvat Iranissa – mellakkapoliisit ryhmittyneet Teheranissa

Iranin tunnustus lentokoneen ampumisesta synnytti hallinnon vastaisen protestin – mielenosoittajat arvostelevat Teheranissa maansa johtoa

Iranin vallankumouskaarti ilmoittaa olevansa vastuussa konetragediasta – Kenraali: Olisin mieluummin kuollut kuin todistanut tätä onnettomuutta

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi