Opettaja söi terveellisesti päivät, ahmi pizzaa illat eikä lopulta mahtunut enää peilikuvaan – näin hän pudotti liki 40 kiloa lihomatta takaisin

Laihduttaminen onnistuu lähes kaikilta, mutta suurella osalla kilot tulevat salakavalasti takaisin.

Antti Taipale nauttii lounaan työpaikkaruokalassa ja tuntee nyt voivansa erittäin hyvin. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Vielä neljä vuotta sitten lappeenrantalainen musiikinopettaja Antti Taipale käytti vaatteita, joiden koko oli XXXL. Painoa oli 114,4 kiloa.

Monet laihduttajat ovat huomanneet, miten ansiokkaan laihduttamisen jälkeen kilot tulevatkin takaisin ja pikku hiljaa näkee olevansa entisissä mitoissa.

51-vuotiaan Antti Taipaleen paino on nyt pysynyt samana kaksi vuotta, eikä painon noususta ole tietoakaan.

Vajaan kahden vuoden laihdutuksen aikana kiloja katosi 37, ja vaatekooksi tasaantui M.

Söi mitä sattuu

Ennen Antti Taipale söi aamiaiseksi aina puuroa ja kahvia sekä päiväruoaksi kouluruokaa työpaikan ruokalassa.

Kaikki meni ihan hyvin siihen saakka, kunnes Antti Taipale pääsi töistä. Hän ajoi lähimarketin pihalle ja kävi ostamassa kaupasta pari litraa sokerilimonadia. Lisäksi mukaan tarttui munkki tai jokin muu herkku, sekä usein myös suklaapatukoita. Ne hän nautti yleensä saman tien.

Iltaruokailu oli Antti Taipaleen päivän odotettu kohokohta. Joka ilta hän söi pizzan tai kebabin.

– Sitä oikein odotti, että pääsee pizzalle tai kebabille, kertoo Taipale.

Syksyllä 2016 Antti Taipale panoi 114 kiloa. Kuva: Antti Taipaleen kotialbumi

Vuorokauden aikana saattoi siis hyvin helposti mennä kaksi tukevaa ateriaa.

– Söin ihan mitä sattuu ja milloin sattuu. Ruokailuajoissa ja ruokamäärissä ei ollut mitään tolkkua, muistelee Taipale.

Ainoa liikunta oli opettajien sählyvuoro kerran viikossa.

Muutos

Antti Taipale oli miettinyt laihduttamista pitkään, mutta lopullinen sysäys puuttui. Kun työpaikalla normaali liikkuminenkin hengästytti eikä kehoa enää näkynyt kokonaan peilistä, jotain piti tehdä.

Hän ilmoittautui Lappeenrannan kaupungin järjestämään painonhallinta- ja liikuntaopastukseen. Siellä Taipale kertoi liikunnanohjaaja Anne Peuhkurille haluavansa saada laihdutettua 10–15 kiloa mahdollisimman nopeasti.

– Anne sanoi, että ei käy, kertoo Taipale.

Anne Peuhkuri oli sitä mieltä, että kannattaa tehdä vuosi töitä, pysyvä ratkaisu ja elämänmuutos. Vain sillä tavalla olisi mahdollista saada aikaan paras lopputulos.

– Antille piti saada säännöllinen ruokarytmi ja pikaruoat pois, kertoo Anne Peuhkuri.

Heti kuntoremontin alussa Antti Taipale sopi itsensä kanssa, että tekee juuri siten kuin Peuhkuri oli häntä opastanut. Siihen kuuluivat yksinkertaisesti terveellisemmät elämäntavat ja liikunta.

Lautaselle tulee puolet salaattia ja puolet muuta ruokaa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Mitään tavoitetta ei asetettu. Tarkoitus oli tehdä muutoksia elämäntapoihin ja katsoa, mitä tapahtuu.

Taipaleelle piti myös keksiä jotain sopivaa liikuntaa. Mukavaksi lajiksi valikoitui vesijuoksu.

Lopuksi Antti Taipaleen iltaruokailua kevennettiin ja välipala muutettiin terveellisemmäksi.

Ruokailu uusiksi

Antti alkoi noudattaa Peuhkurin ohjeita tarkasti.

Aamiaiseksi hän söi edelleen lautasellisen puuroa sekä palan leipää. Lisäksi kahvia ja lasillinen mehua.

Lounaana oli työpaikan kouluruoka: lautasella puolet salaattia ja puolet lämmintä ruokaa. Lisäksi pala näkkileipää ilman levitteitä tai lisukkeita. Ruokajuomaksi maitoa tai vettä. Keittopäivänä annoksena oli keittoa reilu lautasellinen.

Ruokajuomana on yleensä vesi tai maito – tai sitten molemmat Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Iltapäivällä Antti nautti pienen purkillisen proteiinirahkaa ja jälleen palan leipää. Illalla puuro ja hedelmä tai annos salaattia.

Lisäksi kahvista kovasti pitävä Taipale joi kahvia pitkin päivää ja iltaa.

Kokonaan pois jäivät illan pizzat, kebabit ja limonadit sekä iltapäivän munkki- ja herkkuateriat.

Paino lähti laskemaan hitaasti, mutta varmasti. Kun liikuntaa lisättiin, alkoi lihasmassakin kasvaa. Lopulta laihtumisen vauhdiksi tuli noin 400 grammaa viikossa.

Puolitoista vuotta myöhemmin syksyllä 2018 vaaka näytti noin 77 kiloa. Reilut 37 kiloa oli kadonnut. Vyötärönympärys kapeni yli 30 senttiä ja painoindeksi tippui 35:stä 24:ään.

Yhtään ei takaisin

Moni laihduttaja on kokenut piinallisen laihduttamisen jälkeen vastaiskun: hartaasti hävinneet kilot ovat hiljalleen tulleet takaisin. Äkkiä huomaa olevansa entisissä lukemissa.

– Kyllä se valittavan tavallista on, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori Pekka Jousilahti.

Antti Taipale on tässä joukossa poikkeus. Paino on edelleen samassa lukemassa kuin oli reilut puolitoista vuotta sitten.

Syksyllä 2018 Antti Taipale näytti, miten isoiksi vanhat kollarit olivat jääneet. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Taipaleen mielestä suurin muutos on se, että hän on joutunut muuttamaan oman ajattelutapansa kokonaan.

– Ennen minulle tuli hyvä olo siitä, että tiesin saavani joka ilta pizzaa tai kebabia. Nyt minä en sitä odotuksen tunnetta enää voi saada, vaan hyvä olo tulee hetkestä, kun astun sisään uimahallin aulaan.

Laihduttamisen aikana Antti Taipale innostui vesijuoksusta, ja se on pysynyt mieluisana harrastuksena edelleen. Hän pyrkii käymään altaassa kaksi tai kolme kertaa viikossa. Lisäksi hän käy edelleen kerran viikossa pelaamassa sählyä.

Kaikkea voi syödä

Usein laihduttaja päättää innostuksissaan luopua joistakin ruokalajeista kokonaan. Antti Taipale ei näin tehnyt.

– Minä en ole kieltänyt itseltäni mitään. Jos sanoisin, etten enää ikinä syö suklaata tai kebabia, niin sehän asettaisi minulle valtavan paineen.

THL:n tutkimusprofessorin Pekka Jousilahden korviin Antti Taipaleen ajatusmaailma kuulostaa erittäin järkevältä. Myös hän on sitä mieltä, että mistään ei kannata kieltäytyä.

– Kyllä kaiket herkut kuuluvat normaaliin laihduttajan elämään. Pitää vain muistaa, että herkkujen määrä pysyy kurissa. Ei herkkuja päivittäin, vaan silloin kun on herkkuhetki, sanoo Jousilahti.

Musiikinopettaja Antti Taipale vetää silloin tällöin kaupunkilaisille lauluiltoja, tuuraa välillä kanttoria ja johtaa kuoroa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Antti Taipale kertoo, että hän voi ihan hyvin joskus syödä jonkin herkkuruoan. Yksikään juhla tai vierastapaaminen ei ole mennyt pilalle sen takia, ettei hän ole voinut ottaa pöydästä jotain mieluista.

– Noutopöydässä tai buffetissa olen oppinut hyvän annoskoon. Aika harvoin tulee vedettyä övereitä. Mutta kyllähän noutopöydässä tulee helposti otettua liikaa.

Tutkimusprofessori Pekka Jousilahti kertoo, että periaatteessa mistään ruoasta ei tarvitse luopua kokonaan.

– Kaikkea ruokaa saa syödä. Olennaista on, miten paljon ja kuinka usein. Kyllä pizza tai vastaava mahtuu ruokavalioon kerran kuukaudessa tai muutaman kerran vuodessa.

Antti Taipaleen vaatekaappi meni kokonaan uusiksi. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Antti Taipale antaa itsensä nauttia herkuista, mutta ne eivät enää täytä koko päivää. Ennen ruokajuomanakin oli sokerilimonadi.

– Se herkun syöminen tai juominen ei aiheuta minussa enää mitään. Ne eivät vaan tunnu enää hyviltä. Sokerilimonadia en enää pysty edes juomaan, kertoo Taipale.

Aikaa ja aikaa

Taipaleelle tärkeintä laihduttamisessa oli pitkä aika. Lopulta kaiken ei tarvinnut tapahtua hetkessä, vaan pikku hiljaa.

Sama päti kuntoiluun. Ennen hän kävi kerran viikossa opettajien sählyvuorolla. Nyt liikkuu neljästi viikossa.

Aluksi vesijuoksu saattoi kestää vain vartin, nyt reilun puoli tuntia tai jopa tunnin.

– Pikku hiljaa pidensin aikaa ja matkoja. Siinä pitää kuitenkin olla varovainen, ettei tee liikaa. Muuten saattaa helposti loppua koko liikunta.

Antti Taipaleen koko olemus on muuttunut laihduttamisen seuraksena. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Nyt Antti Taipale jopa vetää kerran viikossa kaupungin vesijuoksuryhmää Lappeenrannan Lauritsalan uimahallissa. Viime syksynä hän alkoi vetää leukaa, koska pystyy siihen nyt.

– Syksyllä meni yksi. Nyt olen saanut jo neljä leuanvetoa. Mutta enhän minä ennen jaksanut itseäni edes roikottaa siinä tangolla, naurahtaa Taipale.

Pientä säätöä

THL:n tutkimusprofessori Pekka Jousilahti kuuntelee mielellään Antti Taipaleen tarinaa. Lappeenrannan kaupungin liikunnanohjaaja Anne Peuhkuri on ohjannut Taipaleen alusta lähtien oikealle raiteelle.

– Laihdutus perustuu pysyvään elintapojen muutokseen. Olennaista on rauhallinen painonpudottaminen pikkuhiljaa ja liikunnan lisääminen. Tässä se yksinkertaisuus on, sanoo Jousilahti.

Laihdutuksen aikana Antti Taipale oli intoa täynnä seuraamaan painonsa kehitystä. Vaa'alla hän kävi joka päivä. Nykyisin enää kerran viikossa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Jousilahti muistuttaa, että laihdutus ei voi olla hurja punnerrus, vaan se pitää tapahtua normaalin elämän rajoissa. Sillä tavalla laihdutuksesta on mahdollista selvitä kunnialla.

– Usein laihduttaminen tarkoittaa pientä säätöä monessa asiassa, kertoo Jousilahti.

Viikonloput vaikeampia

Arkipäivät ovat nykyään ruokailujen kannalta Antti Taipaleelle helpointa aikaa, koska kouluruokailu rytmittää päivän sopivasti. Viikonloput ja loma-ajat tuovat kuitenkin oman hankaluutensa, koska silloin ruokailu täytyy järjestää itse.

– Minä olen käynyt ulkona syömässä tai ostanut kaupasta valmisaterioita tai -salaatteja, kertoo Taipale.

Ruoanlaitossa on Taipaleen mukaan hänellä vielä skarppaamisen paikka. Hän haluaisi pikku hiljaa ruveta tekemään ruokaa itse.

– Kyllä minulla niitä ohjeita on, naurahtaa Taipale.

Onko koskaan nälkä?

– Onhan joskus harvoin nälkä, mutta siksi pitää syödä viisi kertaa päivässä, ettei tule nälkä.

Kuvauspäivänä Kesämäenrinteen koulussa Lappeenrannassa oli tarjolla nakkikastiketta ja perunoita. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Antti Taipale yrittää keksiä omasta elämäntaparemontistaan huonoja puolia, mutta ei niitä keksi. Sen sijaan hyviä on useampiakin.

– Kunto on noussut, rasva-arvot ovat kunnossa, unen laatu parantunut, vaatteita on helpompi löytää ja elämä mielekkäämpää.