Hyppää sisältöön

Eteläisen Saimaan alueelle avataan uusi pyöräilymatkailureitti – pyöräilyharrastajat uskovat selkeisiin tuotepaketteihin

Saimaan rengastie -nimisen pyöräilymatkailureitin tavoiteena on houkutella Saimaalle erityisesti kotimaan yöpyjiä. Aktiivipyöräilijät uskovat, että vain reitin kunnollinen tuotteistaminen takaa turistien saapumisen.

Eteläisen Saimaan alueelle kehiteltävän uuden Saimaan rengastie -nimisen pyöräilyreitin voi kiertää myös moottoripyörällä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Eteläisen Saimaan alueelle kehitetään ensi kesäksi uutta pyöräilymatkailureittiä.

Saimaan rengastie -niminen reitti kulkee viiden kunnan alueella.

Taipalsaaren Sarviniemen ja Puumalan Lintusalon välillä reitti kuljetaan lautalla. Lautta kulkee Kyläniemen kautta.

Puumalan saaristoreitin lauttaa hyödyntämällä voi kiertää Etelä-Saimaan polkupyörän lisäksi moottoripyörällä.

Imatran, Lappeenrannan, Ruokolahden, Taipalsaaren ja Puumalan kunnat toivovat, että Saimaan rengastie -reitin löytäisi ensi kesänä 500 ihmistä. Kotimaisia yöpyjiä 154 kilometrin mittaiselle reitille yritetään löytää myös pyöräilyseurojen avulla.

Kunnat osallistuvat saaristoreitin toteuttamiseen jokainen 5 000 eurolla vuodessa.

Maantiepyöräilijälle Saimaan rengastie on päivän tai korkeintaan yhden yön reissu. Retkipyöräilijältä reitti kestää noin parin yön yli.

Puumalan saaristoreitistä otetaan myös oppia kehitettäessä uutta Saimaan rengastie -pyöräilymatkailureittiä. Kuva: Silva Laakso / Yle

Valmis tuote eräelämyksillä toimii parhaiten

Lappeenrannan pyöräilijöiden sihteeri Matti Pesu kuvailee reittisuunnitelmaa hienoksi. Vertailukohtana on erityisesti Turun saariston rengasreitti, sekä Puumalan saaristoreitti.

– Ei tämä maisemiltaan yhtään häpeä yhtään näille. Tämä on Saimaan ytimessä. Ja näen potentiaalia siinä, että Geopark, jota käsittääkseni näille seuduille kaavaillaan, yhdistetään tähän samaan tuotteeseen ja nähtävyydeksi pyöräilyn ohessa, Pesu sanoo.

Hänestä on tärkeää koostaa pyöräilyreitistä selkeä tuote. Pesu korostaa, että Lappeenrannan ja eteläisen Saimaan matkailun kannalta pitäisi pystyä markkinoimaan valmiimpia tuotteita ja paketteja, joihin kuuluisivat reitin ja majoituksen lisäksi myös pyörien vuokraus ja muut aktiviteetit.

– Muita aktiviteetteja voivat olla esimerkiksi paikallisten toimijoiden tarjoamat eräelämykset, kuten ruokailu, illanvietto tai jopa majoitus jollain matkan varrelle osuvista upeista rannoista. Lisäksi voisi olla esimerkiksi alamäkipyöräilyä Ruokolahdella, Geopark-kohteisiin tai muinaismuistoihin tutustumista, kalastusta ja melontaa, Pesu luettelee.