Saimaannorppien 400 yksilön tavoite saavutettu – asiantuntijat pohtivat seuraavaa virstanpylvästä

Vähälumiset talvet vaarantavat norpan pesinnän ja siten kannan kasvun, vaikka tavoite 400 yksilöstä on saavutettu.

saimaannorppa
Saimaannorpat köllöttelevät luodoilla karvanvaihtoaikaan toukokuussa.
Petri Vironen / Yle

Asiantuntijat luonnostelevat parhaillaan uutta suojelustrategiaa saimaannorpalle, koska aiempi tavoite 400 saimaannorpasta ylittyi.

– Käymme läpi, mitä uutta suojeluun vaikuttavaa tietoa on saatu. Pohdimme, asetetaanko myös seuraavaksi tavoitteeksi jokin yksilömäärä vai asetetaanko jokin muu, sanallisesti muotoiltu tavoite, sanoo asiantuntijatyöryhmän sihteeri, luonnonsuojeluasiantuntija Arto Ustinov Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Saimaannorpan suojelun asiantuntijatyöryhmä pohtii maanantaina suojelustrategiaa saimaannorpalle. Se tekee esityksensä ympäristöministeriön asettamalle laajalle saimaannorpan suojelutyöryhmälle, joka puolestaan kokoontuu helmikuun alussa.

Saimaannorpan kannan kasvua häiritsee vaihteleva lumitilanne. Esimerkiksi tällä hetkellä Saimaalla ei ole liiemmin jäätä eikä luntakaan pesätarpeiksi saakka. Norppa aloittaa pesintänsä yleensä helmikuussa.

– On hankala yhtälö, kun samaan aikaan talviolosuhteissa on entistä suurempaa vaihtelua, ja samaan aikaan pyritään mahdollisimman nopeasti kehittämään keinoja turvata norpan pesintä myös vähälumisina talvina, sanoo Ustinov.

Vapaaehtoisten pesinnän avuksi kolaamat apukinokset ovat olleet suureksi avuksi norpan pesinnälle, mutta myös erilaisia keinopesiä on testattu. Toisaalta viime vuonna apukinoksia ei hyvän lumitilanteen vuoksi tarvittu (siirryt toiseen palveluun).

Saimaannorpan tulevaisuuteen vaikuttaa myös rinnakkaiselo kalastajien kanssa. Etenkin nuoria norppayksilöitä hukkuu edelleen verkkoihin. Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut toisen työryhmän pohtimaan kalastusrajoitusten tulevaisuutta Saimaalla. Myös sen on tarkoitus tehdä esitys tulevista toimenpiteistä saimaannorpan suojelun seurantaryhmälle.

Uusi strategia ja toimenpideohjelma saimaannorpan suojelutyölle on tarkoitus saada valmiiksi 2022.

Lue myös:

Neljä vuosikymmentä sitten tavoitteeksi asetettu 400 norpan raja ylittymässä vihdoin: Norpan matka ihmisen hylkimästä eläimestä luonnonsuojelun symboliksi on kivinen

Saimaalla elää nyt 410 norppaa – kanta jatkaa hidasta kasvua