Hyppää sisältöön

Entinen paavi Benedictus varoittaa paavi Franciscusta: Vaatimus pappien selibaatista tulee säilyttää

Vuonna 2013 paavin virasta eronnut Benedictus on tähän asti pysytellyt syrjässä katolisen kirkon asioista.

Emerituspaavi Benedictus XVI ja paavi Franciskus sekä uudet kardinaalit seremoniassa Cappella Papalessa Vatikaanissa. Kuva: L'Osservatore Romano / EPA

Vuonna 2013 paavin tehtävästä eronnut niin sanottu emerituspaavi Benedictus XVI on ottanut kantaa vaatimuksiin pappien selibaattivaatimuksen lieventämisestä.

Hänen mukaansa vaatimuksiin ei tule suostua (siirryt toiseen palveluun), sillä papin tehtävän hoitaminen on mahdotonta, jos on naimisissa.

Piispainsynodi ehdotti viime lokakuussa, että Etelä-Amerikassa sijaitsevan Amazonian alueen vanhoja miehiä voitaisiin vihkiä papeiksi.

Paavi Franciscuksen on määrä harkita ehdotusta.

92-vuotiaan Benedictuksen kannanotto on harvinaislaatuinen, sillä hän on pysytellyt erossa katolisen kirkon hallinnosta eronsa jälkeen.

Benedictuksen mukaan asia on kuitenkin niin tärkeä, ettei siitä voi vaieta. Benedictus esittää mielipiteensä tuoreessa kirjassa, jonka hän on kirjoittanut yhdessä kardinaali Robert Sarahin kanssa.

Benedictuksen ero paavin tehtävästä oli historiallinen. Edellisestä paavin erosta oli kulunut lähes 600 vuotta. Benedictuksen eron syynä olivat terveyssyyt.