1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtaistelut

Teknologiateollisuus keskeyttää Ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksuperinnän vastatoimena ilmoitetuille lakoille – EK:lta 600 miljoonan hintalappu lakoille

Jäsenmaksuilla rahoitetaan myös uhkaamassa olevaa laajaa työtaistelua, eikä työantaja voi olla tukemassa tällaista toimintaa jäsenmaksuperinnällä, sanoo neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Teknologiateollisuus perustelee tiedotteessa perinnän keskeyttämisen olevan vastatoimi Pron sunnuntaina ilmoittamalle laajalle lakolle teknologiateollisuudessa. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Teknologiateollisuuden jäsenyritykset keskeyttävät Ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksuperinnän. Työnantajaliittoon kuuluvat jäsenyritykset pidättäytyvät toistaiseksi Pron ay-jäsenmaksujen perinnästä ja tulouttamisesta.

Teknologiateollisuus perustelee tiedotteessa perinnän keskeyttämisen olevan vastatoimi Pron sunnuntaina ilmoittamalle laajalle lakolle teknologiateollisuudessa. Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat eilen sunnuntaina mittavista lakoista.

– Päätös jäsenmaksuperinnän jäädyttämisestä perustuu lakosta ja lakonuhasta aiheutuviin menetyksiin. Jäsenmaksuilla rahoitetaan myös uhkaamassa olevaa laajaa työtaistelua, eikä työantaja voi olla tukemassa tällaista toimintaa jäsenmaksuperinnällä, Teknologiateolllisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittavat mittavista lakoista – paperitehtaat menevät kahdeksi viikoksi kiinni

EK: Mahdolliset lakot aiheuttaisivat jopa 600 miljoonan euron loven bkt:hen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolestaan arvioi, että Teollisuusliiton, Paperiliiton ja Pron mahdolliset lakot aiheuttaisivat 500–600 miljoonan euron loven bruttokansantuotteeseen. Lakot kestäisivät kaksi viikkoa.

Liikevaihdolla mitattuna menetykset olisivat EK:n alustavan laskelman mukaan 1,5–2 miljardia euroa. EK:n mukaan laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille, mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.

– Näin laajoilla ja pitkäkestoisilla työtaisteluilla on väistämättä merkittäviä vaikutuksia paitsi tuotantoon myös verotuloihin. Jos lakot toteutuvat täysimääräisinä, verotulot voisivat laskennallisesti vähentyä noin 200 miljoonaa euroa, sanoo EK:n pääekonomisti Penna Urrila tiedotteessa.

EK:n mukaan pitkäkestoisten lakkojen haittoja kasvattaa se, että yritysten on lähes mahdotonta kuroa kiinni menetyksiä myöhemmin.

Lisäksi monet lakonuhkien kohteena olevista yrityksistä ovat raskasta prosessiteollisuutta, joissa menetyksiä kasvattaa tuotannon pitkäkestoinen alas- ja ylösajo, joiden vuoksi tuotantoprosessin toiminta ja laatu häiriintyvät pidemmäksi ajaksi kuin itse työtaistelu kestää.

Lisää aiheesta:

Metsäteollisuus tyrmää vaatimukset kiky–tuntien poistamisesta – "Työajan lyhentäminen olisi mahdotonta nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa"