1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuritapahtumat

Kajaanin Runoviikolla nähdään ensi kesänä vanhoja viisaita naisia ja lempeää huumoria – "Sellaiset esitykset sopivat tänne"

Useat esitykset pohjautuvat teatterin tekijöiden omaan elämään.

Kajaanin Runoviikon taiteellisena johtajana jatkaa Kati Outinen. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kajaanin Runoviikko järjestetään heinäkuun alussa jo 44. kerran. Suomen vanhimman sanataiteen tapahtuman ennakko-ohjelma ilmestyi maanantaina ja lopullinen ohjelma huhtikuussa.

– Ensi kesänä odotettavissa on vanhoja viisaita naisia, paljastaa tapahtuman taiteellinen johtaja Kati Outinen.

Outinen nostaa esille esimerkiksi Pirkko Saision ja Marja Packalénin esityksen Valehtelijan peruukki, jossa he muistelevat oman elämänsä sattumuksia ja tapahtumia. Samaa tekee myös Seela Sella Ihan Seelana esityksessä. Outisen mukaan Sella on hyvin rakastettu ja haluttu nähdä Kajaanissa. Myös Packalén ja Saisio ovat vierailleet tapahtumassa aiemmin.

– Vanha viisas nainen on myös Suven runoilijaksi valittu Tua Forsström, jonka runojen äärellä oppii elämästä, kun arkiset asiat nousevat runollisiin sävyihin.

Outinen on äiti ja isoäiti, jonka elämässä on mukana pieniä lapsia. Ensi kesän ohjelmistossa äitiyttä ja pienen vauvan äitinä olemista käsitellään Hanna Vahtikarin Kuin raivo äiti -esityksessä. Outisen mukaan esityksessä tulevat esiin myös ne vaietut tunteen, jotka eivät ole ihanaa vauva-arki auvoa.

– Kaikille näille esityksille on yhteistä se, että asioita käsitellään myös lempeän huumorin keinoin. Huumori on minulle tärkeää. Uskon, että Kainuussa on sama mentaliteetti, joten sellaiset esitykset sopivat tänne, Outinen kertoo.

Outinen jatkaa Kajaanin Runoviikon taiteellisena johtajana nyt toista kesää. Outinen kertoo saaneensa viime vuonna ohjelmistosta paljon positiivista palautetta: ihmiset täyttivät katsomot ja nauttivat esityksistä. Ne esitykset, jotka eivät täyttäneet katsomoja, olivat suunnattu valikoidulle yleisölle. Se ei ole kuitenkaan helpottanut tulevan kesän ohjelmiston suunnittelua.

– Ohjelmisto oli kehuttu, joten nyt pitäisi päästä samaan. Kun rupesin haarukoimaan esityksiä, huomasin, että teatterin tekijät ovat tehneet paljon omaelämänkerrallisia esityksiä. En pyristele vastaan, vaan annan sen näkyä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!