Ajokortti oli kadoksissa 13 vuotta, sitten se löytyi rikollisen vaatehuoneesta – tee näin, kun hukkaat henkilökorttisi

Jengiläisen asunnossa tehty kotietsintä osoitti, miksi hukatuista henkilökorteista kannattaa aina ilmoittaa poliisille.

rikokset
Ajokortti.
Arkistokuva. Vääriin käsiin joutuneet henkilötodistukset saattavat aiheuttaa harmia oikealle omistajalleen.Ismo Pekkarinen / AOP

Harva meistä odottaa saavansa kadottamansa lompakon takaisin – ainakaan jos se on hävinnyt vuosia aiemmin. Poliisin viime vuonna tekemä kotietsintä paljasti kuitenkin, että kadotetut tavarat voivat elää omaa elämäänsä pitkäänkin.

Poliisi ratsasi syyskuussa rikollisjärjestö United Brotherhoodin jäsenen asunnon Turussa. Huumerikoksesta epäillyn kotoa löytyi monia täysin sivullisten ihmisten henkilökortteja.

Yksi henkilökortti löytyi piilotettuna makuuhuoneen peilin taakse. Vaatehuoneen hyllyltä korjattiin talteen muun muassa toinen henkilökortti, passi, Kela-kortti ja jopa S-etukortti.

Kenties erikoisin löytö oli ajokortti, joka oli joutunut vääriin käsiin tiettävästi jo 13 vuotta sitten. Sen omistaja oli äimän käkenä, kun poliisi soitti ja tiedusteli, onko hänen ajokorttinsa kadonnut.

– Minun piti oikein funtsata, että miten se voi olla niin, kun minulla on ajokortti taskussa, mies sanoo Ylelle.

Pian hän kuitenkin muisti, että oli kadottanut lompakkonsa hyvin kauan sitten. Hän oli käynyt tuona yönä grillillä ja huomannut, että jotain puuttui. Oliko lompakko varastettu vai hukattu, sitä mies ei osaa sanoa.

– Muistan kyllä pyörineeni taksin kanssa lompakkoa etsimässä, eikä sitä löytynyt mistään.

Mies oli hankkinut uuden ajokortin heti lompakon kadottamisen jälkeen ja lopulta unohtanut koko jutun. Hän ei enää muista, ilmoittiko lompakon häviämisestä aikoinaan poliisille. Mies esiintyy tässä jutussa nimettömänä, koska ei halua tulla yhdistetyksi rikollisjärjestöön liittyvään oikeudenkäyntiin.

Vääriin käsiin joutuneilla henkilökorteilla käydään kauppaa

Jos kortista löytyy toisen ihmisen henkilötunnus, sitä voi käyttää tavaran tilaamiseen nettikaupoista. Jotkin luottoyhtiöt ja teleoperaattorit antavat ihmisten tilata edelleen tavaraa pelkällä henkilötunnuksella.

Varastetuilla tai kadotetuilla henkilöpapereilla käydään myös kauppaa netissä. Tilauspetosten lisäksi rikollinen voi käyttää niitä väärien henkilöpapereiden tekemiseen tai teettämiseen.

– Poliisi kysyi minulta, onko lompakon hukkaamisesta tullut minulle mitään seurauksia. Rahat menivät kyllä, mutta muuta harmia ei jälkeenpäin ole tullut, mies kertoo.

Poliisi ei osaa sanoa, miksi ajokortti ja muut henkilöpaperit löytyivät juuri United Brotherhood -miehen kotoa. Tilauspetoksia tehtailevat tyypillisesti päihdeongelmaiset pikkurikolliset. Järjestäytyneessä rikollisuudessa rahaa on hankittu usein kovemmilla keinoilla, kuten kiristämällä.

Parhaillaan United Brotherhood -miestä syytetään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Subutex-tablettien myymisestä vangeille. Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa törkeästä kiristyksestä.

Tee näin, kun kadotat henkilökortin tai löydät kadotetun

Ilmoita aina poliisille, jos olet kadottanut passin, ajokortin tai henkilökortin. Tietosuojavaltuutettu neuvoo pitämään silmällä myös tilitietoja katoamisen jälkeen (siirryt toiseen palveluun). Joskus voi mennä vuosia, ennen kuin vääriin käsiin joutuneita henkilötietoja käytetään.

Jos olet joutunut identiteettivarkauden kohteeksi, tee rikosilmoitus poliisille. Identiteettivarkaudesta on kyse, kun joku esiintyy sinuna saadakseen jotain hyötyä tai aiheuttaakseen jotain haittaa (siirryt toiseen palveluun).

Jos löydät jonkun toisen lompakon tai vaikkapa ajokortin, vie se poliisin löytötavaratoimistoon. Sieltä omistajalle soitetaan tai hänelle lähetetään kirje, jos häntä ei tavoiteta puhelimella. Älä ilmoita löytyneestä tavarasta Facebookissa – äläkä ainakaan kuvalla, jossa näkyvät omistajan henkilötiedot.