Sote-palvelut saman katon alle Sodankylässä – hyvinvointikeskus Sopukka on avannut ovensa

Toimintaa aiotaan tehostaa muun muassa uusilla sähköisillä palveluilla.

Sodankylä
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan avajaiset.
Sopukan avajaiset vetivät runsaasti väkeä Sodankylässä.Tapani Leisti / Yle

SodankyläSodankylän uusi hyvinvointikeskus Sopukka aloitti maanantaina toimintansa uusissa tiloissa.

Sopukassa on lähekkäin kunnan terveys- ja sosiaalipalvelut, mikä mahdollistaa palvelujen yhteensovittamisen. Saman katon alla on palveluja akuuttivastaanotosta suun terveydenhuoltoon ja mielenterveystoimistosta maahanmuuttajatyöhön. Uudessa rakennuksessa on myös muun muassa Nordlabin laboratoriopalvelut, Lappican työterveyshuolto sekä Kansaeläkelaitoksen toimipiste.

– Tehostamme toimintaa erilaisilla sähköisillä palveluilla. Kun saamme ammattilaiset yhteen rinkiin, niin ei tarvitse pompottaa ihmisiä luukulta toiselle, kertoo Sodankylän kunnan johtava lääkäri Minna Jokinen.

Sähköisiä palveluja on esimerkiksi eChat-niminen palvelu, jossa asiakas saa vastauksen jopa usealta ammattilaiselta samalla kertaa. Lisäksi Sodankylässä otetaan käyttöön lääkärin etävastaanotot.

Perusterveydenhuollon palveluihin hakeudutaan jatkossa uuden hoidon tarpeen arvioinnin kautta.

Sodankylä hyvinvointikeskus Sopukka.
Sopukan pääurakoitsija oli rakennusyhtiö YIT.Tapani Leisti / Yle

Hyvinvointikeskus maksaa Sodankylän kunnalle noin 35 miljoonaa euroa. Summassa on mukana on talon rakentaminen ja sen ylläpitokustannukset niin sanotulla elinkaarimallilla seuraavan kahdenkymmenen vuoden ajan.

Sopukassa vietettiin maanantaina avoimien ovien päivää, jossa sodankyläläiset pääsivät tutustumaan uusiin tiloihin ja palveluihin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).