1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikanviljely

Vaihteleva sää ja liiallinen kosteus uhkaavat mansikkasatoa – "Viljelijöillä on varmasti huolestunut tunnelma"

Mansikkaviljelykset ovat alttiita talvivaurioille puuttuvan lumipeitteen takia.

Vaihteleva sää on aiheuttanut jo jonkin verran tuhoja mansikkaviljelyksissä. Tilanne kuitenkin vaihtelee alueellisesti ja lajikkeellisesti. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Vaihteleva sää ja liiallinen kosteus uhkaavat ensi kesän mansikkasatoa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Talvivaurioiden riski on kasvanut, sillä mansikkaviljelysten päällä ei ole tarpeeksi lunta suojelemaan kasveja mahdollisilta pakkasilta.

– Nyt ei ole onneksi ollut hirmukovia pakkasia, joten tilanne ei vielä ole katastrofaalinen, ProAgria Itä-Suomen puutarha- ja perunantuotannon asiantuntija Heikki Inkeroinen kertoo.

Vaihteleva sää on aiheuttanut jo jonkinlaisia tuhoja, mutta isoin huolenaihe on kova pakkanen, joka olisi merkittävä riski mansikkasadolle.

– Viljelijöillä on varmasti hyvin huolestunut tunnelma, koska riskit sadon menetyksellä ovat huomattavat. Nyt on kosteutta liikaa ja veden jäätyminen voi esimerkiksi rikkoa juuria, Inkeroinen huomauttaa.

Osa viljelijöistä on suojannut kasvustoja harsoilla, mutta sen alla vallitsevat kosteus ja lämpö houkuttelevat esimerkiksi tuholaisia.

– Optimaalinen talvi tämä ei ole missään tapauksessa mansikoille, mutta kuluttajan kannalta en usko, että mansikoiden saatavuudessa olisi vielä ongelmia ensi kesänä, Inkeroinen sanoo.

Pohjois-Savossa avomaan mansikan viljelyala on noin 980 hehtaaria ja Pohjois-Karjalassa 340 hehtaaria.