1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähkölasku

Verkkoyhtiöt nostivat hanakasti siirtohintoja – Kotitalouksien sähkölasku kallistui taas viime vuonna

Kotitaloudet maksoivat viime vuoden marraskuussa sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta 4,3 prosenttia vuotta aiempaa enemmän.

Sähkölasku kasvoi viime vuonna. Kuva: AOP

Vaikka kuluttajan sähkölasku jatkoi viime vuonna kallistumistaan, se kallistui nyt vähemmän kuin edellisenä vuonna. Energiaviraston mukaan Suomessa sähkö on kallistumisestaan huolimatta eurooppalaisittain edullista.

Kokonaisuudessaan kotitalouksien sähkölasku kasvoi vuodessa 33 euroa ja sähkölämmittäjien 64 euroa. Tieto on marraskuulta 2019.

Kuluttajille tarjottiin viime vuonna uusia sähkösopimuksia aiempaa edullisemmin. Määräaikaisten sähkösopimusten tarjoushinnat laskivat kotitalouksille 5,4 prosenttia ja sähkölämmittäjille 2,7 prosenttia.

Vuosittain reilut kymmenen prosenttia kuluttajista päätyy vaihtamaan sähkönmyyjäänsä.

Sähkön kulutus ja tuotanto pysyivät Suomessa viime vuonna aiemman vuoden tasolla. Sähkön tuonti Ruotsista kasvoi viennin samanaikaisesti lisääntyessä Viroon. Suomen nettotuonti pysyi kokonaisuudessaan ennallaan.

Kolmasosa verkkoyhtiöistä nosti siirtohintoja

Viime vuonna 77 verkkoyhtiöstä 23 yhtiötä nosti siirtohintoja. Korotukset olivat 3–15 prosenttia.

Energiaviraston mukaan siirtohintojen nousu on ollut viime vuosina maltillisinta Uudellamaalla ja voimakkainta Itä-Suomessa sekä Etelä-Suomessa Uudenmaan ulkopuolella.

Sähköverkon toimitusvarmuuden ylläpitäminen ja parantaminen edellyttää vuosina 2014–2036 yhteensä 9,7 miljardin euron korvausinvestointeja. Rahaa kuluu pääosin normaalin ylläpidon mukaiseen sähköverkon uusimiseen, kolmasosa käytetään lain vaatimaan toimitusvarmuuden parantamiseen.

Verkkoyhtiöillä on vapaus valita alueelleen sopivimmat keinot lain vaatiman toimitusvarmuustason saavuttamiseksi viimeistään vuoteen 2028 mennessä.

Leudon talven myötä sähköteho on riittänyt Suomessa hyvin. Mahdollisessa huippukulutustilanteessa kireällä pakkasella tuontia naapurimaista tarvittaisiin Energiaviraston arvion mukaan 3400 megawattia.

Lue myös:

Olet oikeassa, sähkön siirtohinta on noussut rajusti – tutki MOT:n hakukoneesta alueiden erot