Ministeriö: Kemin kaupunginorkesterin valtionosuus ei siirry Meri-Lapin jousikvartetille

Opetusministeriön mukaan jousikvartetti voi päästä valtionosuuden piiriin aikaisintaan ensi vuonna.

orkesterit
Kemin kaupunginorkesteri harjoittelemassa, lyömäsoittimet etualalla.
Kemin kaupunginvaltuusto päättää kaupunginorkesterin lakkauttamisesta tai jatkamisesta todennäköisesti tammikuun lopussa.Kimmo Hiltula / Yle

Kemin kaupunginorkesterin lakkauttaminen lopettaisi valtionosuuksien maksamisen heti ja kokonaan.

– Kyseessä olisi sen kaltainen olennainen toimintaa, henkilötyövuosien määrää sekä rahoitusta koskeva muutos, minkä perusteella valtionosuuden piirissä olevaa Kemin kaupunginorkesteria ei enää voisi pitää samana orkesterina, joka on hyväksytty valtionosuutta saavaksi, perustellaan opetus- ja kulttuuriministeriön lausunnossa.

Kemin kaupunginorkesteri on hyväksytty valtionosuuden piiriin vuonna 1993.

Lausunto tarkoittaa, että myös Meri-Lapin jousikvartetille jyvitetyn osuuden maksaminen loppuisi.

Jos orkesterin toiminta päättyy, voi jousikvartetti hakeutua ministeriön mukaan valtionosuuden piiriin. Hakemuksen voi tehdä huhtikuussa ja tukea voisi saada aikaisintaan ensi vuonna.

Tästä seuraa, että kaupunginorkesterin lakkauttamisella ei voida saada aikaan tavoitteena ollutta 140 000 euron säästöä kokonaan tälle vuodelle.

Kulttuuritoimen on siis joka tapauksessa löydettävä uusia säästökohteita, jotta se pysyisi talousraamissa.

Orkesterin halutaan jatkuvan - mutta menoleikkauksia on tehtävä

Kemin kaupunginorkesterin kohtalo on lopulta poliitikkojen käsissä. Kaupunginvaltuusto päättää orkesterin lakkauttamisesta todennäköisesti kuluvan kuun lopussa.

Keskustan valtuutettu Jouko Juntunen arvelee, että valtuuston enemmistö kannattaa orkesterin toiminnan jatkumista. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että toimintaa supistetaan.

Vasemmistoliiton varavaltuutettu Matti Adolfsen on Juntusen kanssa samoilla linjoilla. Adolfsen pitää mahdollisena, että säästöjä haetaan vähentämällä vierailevien kapellimestarien ja solistien määrää.

– Juustohöylääminen on arvovalinta. Orkesterin lakkauttamisella aiheutettaisiin isoja tuhoja alueen kulttuurielämälle. Myös kaupungin vetovoima heikkenisi. Säästötkin ovat nimellisiä, Adolfsen sanoo.

Supistusvaraa on 80 000 euroa

Länsi-Pohjan musiikkitoimen yhteislautakunnan puheenjohtaja Marja-Leena Tervahauta kertoo, että orkesterin toimintaa voisi supistaa noin 80 000 eurolla niin, että valtionosuus säilyisi nykyisellä tasolla.

Näkemys perustuu siihen, että täyteen valtionosuuteen riittäisi noin 270 000 euron menot, kun menoihin on budjetoitu 350 000 euroa. Valtionosuus on noin 190 000 euroa.

Supistuksen jälkeen voitaisiin ehkä päästä jopa sellaiseen tilanteeseen, että katettavaksi jäisi vain noin 20 000 euroa.

– Valtionosuuden jälkeen katettavaa jäisi noin 80 000 euroa. Lipputuloja tuli viime vuonna noin 35 000 euroa. Lisäksi on sponsorituloja. Tämän lisäksi viime vuosina on saatu harkinnanvaraista tukea. Nämä kun summataan yhteen, niin kaupungin nettomeno olisi 20 000 euron luokkaa, Tervahauta laskee.

Tervahauta mainitsee myös, että kunnat saavat verotuloja orkesterin jäsenten palkkioista.

– Ja orkesteri vilkastuttaa ravintola- ja majoitustoimintaa, hän lisää.

Yhteislautakunta esittää monikunnallisen orkesterin perustamista

Musiikkitoimen yhteislautakunta käsittelee orkesteriin liittyviä asioita tiistaina. Esityslistalla on muun muassa monikunnallisen orkesterin perustaminen.

– Tarkoitus on saada toiminta konkreettisemmin kuntien yhteiseksi ottamalla huomioon se, että orkesterissa on tällä hetkellä 12 soittajaa Kemistä, Torniosta 9, Tervolasta 2 ja Simosta 1 sekä muutama Haaparannalta, Tervahauta sanoo.

Keminmaassa on tehty valtuustoaloite ylikunnallisten palveluiden yhteistyön selvittämisestä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).