Kouluruuan hinnoissa isoja eroja Kainuussa – halvin annos Sotkamossa, kallein Ristijärvellä

Sotkamossa ja Ristijärvellä kasvisruuan tarjoaminen ei ole kasvattanut kouluruuan kokonaishintaa.

kouluruoka
Kouluruokailua Maatullin ala-asteen koululla.
Kalleimman ja halvimman kouluruoka-annoksen hintaero Kainuussa on 2,67 euroa. Kuvituskuva.Ronnie Holmberg / Yle

Kouluruuan hinnoissa on suuria eroja ympäri Kainuuta.

Opetushallituksen keräämän tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kainuun halvin kouluruoka-annos löytyy Sotkamosta, missä annos maksaa 2,56 euroa. Kalleimmalla ruokaillaan Ristijärvellä, missä päiväkohtaiseksi hinnaksi on laskettu 5,23 euroa.

Kouluruokailun hintaan lasketaan muun muassa henkilökunnan palkat, elintarvikkeet, laitteet ja kalusteet, kuljetukset ja ulkopuolelta ostetut ruuat.

Sotkamon kunnan ateria- ja siivouspalvelujohtaja Airi Hyvönen kertoo, että vajaan kolmen euron hintaan oppilaat saavat hyvän ja ravinteikkaan ruuan. Hänen mukaansa asiakastyytyväisyys on hyvä, ja opiskelijat ovat jo useana vuonna Sotkamon kouluilla osallistuneet ruokalistojen laadintaan.

Hyvönen arvelee, että ruuan hinta Sotkamon kouluissa on maltillinen tuotannon keskittämisen vuoksi.

– Meillä on nykyään yksi tuotantokeittiö, missä ruoka valmistetaan. Se näkyy aterioiden hinnassa.

Puolestaan Ristijärven kunnan ateria- ja puhtaanapitopalveluista vastaava palvelupäällikkö Seija Forsström arvelee, ettäsuhteellisen pieni volyymi voi vaikuttaa hintaan. Pitkinä koulupäivinä ruuan lisäksi tarjotaan välipala. Myös Ristijärven koulussa kuunnellaan oppilaiden toiveita ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Koko maan keskihinta kouluruokailulle on 2,80 euroa päivässä oppilasta kohden. Eri puolilla maata erityisesti kasvis- ja luomuruuan kasvava suosio lisää kustannuspaineita.

Airi Hyvösen mukaan Sotkamon kouluissa kasvisruuan tarjoaminen ei ole lisännyt kustannuksia, vaikka erilaisia kasvisproteiineja käytetään korvaamaan lihaa. Sotkamon suurimmissa kouluissa on tarjolla sekä liha- että kasvisruoka.

Seija Forsström kertoo, että Ristijärven kouluissakasvisruokaa pyritään tarjoamaan kerran viikossa. Se ei hänen mukaansa nosta kouluruuan kokonaishintaa.

Opetushallitus kerää tietoja kouluruokailun kustannuksista Tilastokeskuksen avulla. Kunnilla on virkavastuu ilmoittaa tiedot oikein, kun viranomainen niitä kysyy.

Lue koko juttu: Katso, mitä kouluruoka kunnassasi maksaa – halvin annos syntyy Inkoossa alle eurolla, Kustavissa on kalleinta

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!