1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Australia

Australian nääntyneet palomiehet riemuitsevat – Runsaita sateita tulossa

Myrskyt voivat tuoda uudenlaisia vaaroja, koska maastopalot ovat muuttaneet maaperää.

Palomies sammuttamassa maastopaloa Ulladullan lähellä Uudessa Etelä-Walesissa 5. tammikuuta. Kuva: Dean Lewins / EPA

Australian kaakkoisosaa riivaaviin maastopaloihin on tulossa piakkoin helpotusta, sillä sääennusteet lupaavat alueelle sateita.

Sateiden ennustetaan alkavan Uuden Etelä-Walesin osavaltion koilliskulmasta tiistaina aamupäivällä paikallista aikaa. Myöhemmin sateet leviävät koko osavaltioon ja myös etelään Queenslandiin. Sateiden on määrä jatkua ainakin perjantaihin asti.

Neljän päivän aikana sadetta ennustetaan tulevan valtavien metsäpalojen vaivaamalla alueella vähintään 15 millimetriä, Uuden Etelä-Walesin pohjoisosassa enemmän kuin 25 milliä. Paikoin vettä voi viikon kuluessa sataa jopa 50 milliä, kertoo The Sydney Morning Herald -leht (siirryt toiseen palveluun)i.

Australian kaakkoisosassa riehui kuluvan maanantaina aikana edelleen yli sata maastopaloa, joista 36 ei ollut hallinnassa, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Yli kahdelle tuhannelle palomiehelle, jotka ovat viikosta toiseen taistelleet ylivoimaista tuhoa vastaan, luonnon tarjoama apu on suuri helpotus. Tunnelmat Uuden Etelä-Walesin palokunnissa olivat riemukkaat.

– Jos tämä sade-ennuste toteutuu, on se meille joulu, syntymäpäivä, kihlat, vuosipäivä, häät ja koulusta valmistuminen yhtä aikaa. Pidetään sormet ristissä, tviittasi palokunta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Ympäristöasiantuntijat varoittavat, ettei yksi sadealue vielä ratkaise Australian maastopalo-ongelmaa. Vettä tarvittaisiin todella paljon.

Aluetta ylittävän matalapaineen ennustetaan loppuviikolla yltyvän jopa myrskyksi. Asiantuntijat varoittavat, että palanut maaperä on hyvin huokoinen, joten myrskytuuli voi helposti kaataa tulen heikentämiä puita. Lisäksi voimakas sade lisää mutavyöryjen riskiä.

Luonnolle sade tulee kuitenkin suureen tarpeeseen. Monet hurjan helteen ja palojen näännyttämät eläimet kärsivät nestehukasta.

Lisää aiheesta:

Australian palot saattavat tehdä koaloista erittäin uhanalaisen lajin

Kokenut sammuttaja kuoli Australiassa – Nyt pääministeri haluaa tutkia viranomaistoiminnan surullisenkuuluisissa paloissa

Toimittajalta: Maa palaa, mutta päästöhirmu Australia neuvottelee uusia kaivos- ja öljysopimuksia – ilmastotoimia vaativien tyrmistys kasvaa