Trump: Samantekevää, oliko Soleimani välitön uhka, hänet sai tappaa silti

Yhdysvalloissa kiistellään, olisiko presidentin pitänyt hakea iranilaissotilaalle surmanneelle ohjusiskulle kongressin lupa.

Iran
Donald Trump kävelee valkoisen talon nurmella
Maanantaina lähettämässään tviitissä Trump sanoo Soleimanin olleen välitön uhka.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ottanut kantaa kiistelyyn siitä, oliko hänellä oikeus antaa määräys surmata Iranin vallankumouskaartin komentaja Qasem Soleimani.

Demokraattipoliitikkojen ja myös eräiden republikaanien mielestä Yhdysvaltain laki edellyttää, että presidentin on pyydettävä sotatoimelle kongressin lupa.

Trump on aiemmin vedonnut siihen, että laki antaa presidentille oikeuden määrätä kyseinen isku, jos maata uhkaa välitön vaara. Demokraattien mukaan Soleimani ei muodostanut välitöntä uhkaa.

Tänään maanantaina lähettämässään tviitissä Trump sanoo Soleimanin olleen välitön uhka, koska hänen epäiltiin joka tapauksessa jossain vaiheessa suunnittelevan terrori-iskua. Trump myös vakuuttaa oman taustaryhmänsä tukeneen päätöstä.

Trump huomauttaa kuitenkin, että hänen mielestään on samantekevää, oliko Soleimani välitön uhka vai ei, koska hänellä oli "kammottava tausta".

Trump on kertonut, että Yhdysvallat oli saanut tiedustelutietoa, jonka mukaan Soleimani suunnitteli iskuja jopa neljää Yhdysvaltain lähetystöä vastaan. Puolustusministeri Mark Esper on sittemmin kiistänyt tiedon ja todennut, ettei mitään erityistä uhkaa ole havaittu Iranin taholta.

– Aivan selvästi tämä oli laiton teko. Tämä myös heikentää Yhdysvaltain turvallisuutta, sanoi demokraattisenaattori Chris Murphy NBC News -uutiskanavan haastattelussa.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr on kuitenkin puolustanut Trumpia. Barrin mukaan Soleimani oli "laillinen sotilaallinen kohde". Trumpin hallinto oli Barrin mukaan myös tarkistanut iskun oikeutuksen etukäteen oikeusministeriöltä.

Mielipidetiedustelu: Enemmistö yhdysvaltalaisista pitää Trumpin toimintaa Iranin suhteen holtittomana

Lähteet: Reuters