1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppasopimukset

Yhdysvallat ei enää syytä Kiinaa valuutan manipuloinnista

Trumpin on määrä allekirjoittaa kauppasovun ensimmäinen vaihe keskiviikkona.

kauppasopimukset
Donald Trump ja Kiinan presidentti  Xi Jinping Pekingissä marraskuussa 2017.
Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping Pekingissä marraskuussa 2017.Artyom Ivanov / AOP

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ei enää syytä Kiinaa valuutan manipuloinnista. Viime kesänä Yhdysvallat nimesi Kiinan valuutan manipuloijaksi maiden välisen kauppakiistan käydessä kuumana.

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa juanin arvon keinotekoisesta polkemisesta. Nyt valtiovarainministeriön mukaan valuutan arvo on vahvistunut. Ministeriö kertoi päätöksestään kongressille jättämässään puolivuosittaisessa katsauksessa.

Ilmoitus tulee vain muutamaa päivää ennen kuin presidentti Donald Trumpin on määrä allekirjoittaa Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasopimuksen ensimmäinen vaihe.

Senaatin demokraattiryhmän puheenjohtaja Chuck Schumer arvosteli päätöstä tuoreeltaan ja korosti, että Kiina manipuloi valuuttaansa. Schumer katsoo, ettei Trump pysy kovana Kiinaa vastaan, vaan antaa asiassa periksi presidentti Xi Jinpingille. Demokraattijohtaja kuvaili Twitterissä, että Trumpin Kiina-politiikassa amerikkalaiset kyllä kuulevat paljon puhetta, mutta näkevät vähän tuloksia.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kauppariita kestänyt jo kaksi vuotta

Kauppasopimuksessa otetaan kantaa myös valuutan arvon polkemiseen, joka on ollut yksi Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä hiertävistä kiistoista.

– Tässä sopimuksessa Kiina on tehnyt toimeenpanokelpoisia sitoumuksia, joiden mukaan se pidättäytyy kilpailullisesta devalvaatiosta eikä suuntaa vaihtokurssiaan kilpailullisiin tarkoituksiin, valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi lausunnossaan.

Kiina on kuitenkin antanut samanlaisia sitoumuksia aiemminkin.

Mnuchin vakuutti, että ensimmäisen vaiheen kauppasopimus on merkittävä ja "johtaa suurempaan talouskasvuun ja amerikkalaisten työntekijöiden ja yritysten parempiin mahdollisuuksiin".

Kauppasopimuksen ensimmäisen vaiheen saavuttamisesta ilmoitettiin syksyllä, ja sitä hiottiin loppuvuoteen saakka. Kaikkiaan Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppauhittelu on kestänyt jo lähes kaksi vuotta.

Kiinan puolelta kauppaneuvotteluja johtanut varapääministeri Liu He saapui maanantaina Washingtoniin kauppasopimuksen allekirjoittamista varten. Sopimus on määrä sinetöidä keskiviikkona paikallista aikaa. Sen tarkkaa sisältöä ei ole kerrottu.

Trump on myös ilmoittanut aikovansa matkustaa myöhemmin Pekingiin jatkamaan kauppaneuvotteluja, mutta matkan toteutumisesta ei ole vielä varmuutta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi