Pohjois-Norjassa satoi niin paljon lunta, että yli 60 ihmistä jouduttiin evakuoimaan – runsas lumi lisää lumivyöryvaaraa

Honningsvågissa vyöryi maanantaina neljä pientä lumivyöryä. Evakuoidut pääsevät koteihinsa aikaisintaan keskiviikkona.

Ulkomaat
Norjan Honningsvågissa satoi maanantain vastaisena yönä jopa 60 senttiä lunta.
Nordkapissa ei ole koskaan aikaisemmin näin moni joutunut jättämään kotiaan lumivyöryvaaran takia.Raymond Elde / Radio Nordkapp

NORDKAPP, NORJA. Euroopan pohjoisimmassa kolkassa, Nordkapin kunnassa moni sai eilen aamulla hieraista silmiään. Lunta oli satanut yön aikana 60 senttiä.

Harvinaisen runsas lumisade aiheutti ongelmia paikallisille. Bernt Arild Nicolaisenin perheen autot olivat jääneet lumivyöryn alle. Perhe evakuoitiinkin uusien lumivyöryjen pelossa, kertoo NRK Finnmark. (siirryt toiseen palveluun)

– Vaimo kuuli jotain aamulla puoli viideltä. Näimme, että lumivyöry on mennyt tästä. Tämä on isoin lumivyöry, jonka olemme kokeneet täällä, kertoo Nicolaisen NRK Finnmarkille.

Perhe on asunut Nordkapin tien varrella vuodesta 2005.

Bernt Arild Nicolaisen kaivoi perheen autoa esille lumivyöryn alta.
Bernt Arild Nicolaisenilla oli hikinen homma edessä aamun valjettua. Perheen molemmat autot oli kaivettava esiin lumivyöryn alta.Bernt Arild Nicolaisen

Maanantai-iltapäivään mennessä seudulta oli evakoitu 64 ihmistä.

Yksi evakuoiduista on Rakel Hagen Olsen, joka lähti maanantaina kotoaan ystäviensä luokse.

– Poliisit soittivat meille lumivyöryvaarasta. Tämä ei ole hauskaa, mutta turvallisuuden vuoksi asia on ok, selittää Hagen Olsen.

Nordkapin kunnassa on aiemminkin suoritettu evakuointeja, mutta koskaan aikaisemmin viranomaiset eivät ole joutuneet pyytämään näin suurta ihmisjoukkoa jättämään kotejaan. Myös Tom Sandberg jätti kotinsa.

– Mahtava alku viikolle, kommentoi Sandberg ironisesti.

– Olen asunut täällä koko ikäni. Aiemmin lumivyöryt eivät ole vaikuttaneet meihin.

Norjassa yli 30 taloa jouduttiin evakuoimaan lumivyöryvaaran takia.
Evakuoidut pääsevat koteihinsa aikaisintaan keskiviikkona.MARIAM ELTERVÅG CISSÉ / NRK

Alueelle on ennustettu epävakaata säätä myös lähipäiville.

– Vaara ei ole ohi vielä tiistainakaan. Väki voi palata koteihinsa aikaisintaan keskiviikkona, mutta painotan sanaa aikaisintaan. Silloin arvioimme tilanteen laadun uudestaan, kertoo lumivyöryvahti Frode Sandersen.

Lumisateen odotettiin vain ohittavan Honningsvågin kaupungin ja jatkavan matkaa Jäämerelle. Lumisaderintama jäi kuitenkin ikään kuin junnaamaan kaupungin ylle, selittivät viranomaiset.

Rannikkovartioston laivat ovat valmiudessa, mikäli tieyhteydet lumisiin kaupunkeihin katkeavat. Monet tiet Nordkapin suunnalla olivat suljettuina varhain tiistai-aamuna. (siirryt toiseen palveluun)