Jääkerros uhkaa tukahduttaa golfkenttien viheriöt

Viheriöillä piikataan jäätä pois, koska jääkerros voisi tappaa ruohikon.

Viheriö (Golf)
Kenttämestari Pasi Sallinen ihmettelee tilannetta.
Tarinagolfin kenttämestari Pasi Sallinen kertoo, että jäätä piikataan pois ja kentälle levitetään hiekkaa jään sulamisen edistämiseksi.Toni Pitkänen / Yle

Vähäluminen talvi ja vaihtelevat lämpötilat ovat tuoneet entistä pohjoisemmille golfkentille ongelmia. Esimerkiksi Siilinjärvellä sijaitsevalla Tarinagolfin kentällä viheriöt ovat paksun jääkannen peitossa.

Jääkerros voisi tappaa ruohikon. Tarinagolfin kentällä onkin aloitettu jääpiikkaustyöt, jotta nurmi ei tukehtuisi. Viheriöiden päältä yritettiin aluksi aurata sohjoista lunta pois, jotta jäätä ei kertyisi, mutta silti jäätä on päässyt muodostumaan.

Tarinagolfin kenttämestari Pasi Sallinen kertoo, että hänen parikymmentävuotisen työrupeamansa aikana ei ole aiemmin tarvinnut piikata jäätä kentältä vastaavassa laajuudessa.

– Kymmenen vuotta sitten oli vastaava tilanne, mutta silloin oli vähemmän lunta, ja kaikki jää suli pois.

Kone hakkaa jäähän reikiä viheriöllä.
Jäänpiikkaustyöt ovat meneillään Siilinjärvellä Tarinagolfin kentällä.Toni Pitkänen / Yle

Jään irti piikkaamisen lisäksi kentälle levitetään hiekkaa sulamisen edistämiseksi.

Lähiaikojen sääennusteet eivät ainakaan helpota tilannetta.

– Pahin skenaario on, että vaikka jäätä hakataan irti, sahaava säätilanne jatkuu ja jäätä muodostuu lisää. Silloin voidaan menettää kaikki viheriöt. Meillä on monta vuotta ollut kenttä loistavassa kunnossa heti kauden alusta, mutta nyt keväällä tilanne voi olla toinen, pohtii Sallinen.

Pahimmassa tapauksessa kentällä joudutaan keväällä kylvötöihin, mikä voisi venyttää golfkauden aloitusta tavallisesta sesongista.