1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. messut

Robottikokki, taittuvia näyttöjä, vessapaperirobotti – Las Vegasin messut ennakoivat, mihin kehitys on menossa, katso video

Kokosimme videolle mielenkiintoisimpia härpäkkeitä maailman suurimpana pidetyiltä kuluttajaelektroniikan messuilta Yhdysvalloista.

messut
Las Vegasin kuluttajaelektroniikkamessut ennakoivat, mihin kehitys on menossa
Las Vegasin kuluttajaelektroniikkamessut ennakoivat, mihin kehitys on menossa

Taittuvat näytöt ovat tulossa jäädäkseen.

Eikä pelkästään kännyköihin vaan myös kannettaviin ja oikeastaan mihin vain – myös vaikkapa asusteisiin. Las Vegasissa järjestettävillä CES-messuilla eli Consumer Electronis Show´ssa esiteltiin muun muassa laukkua, johon oli integroitu näyttö.

näyttö
Taittuvat näytöt tulevat läppäreihin ja jopa asusteisiin.Reuters

Yksi valmistaja esitteli näyttöä, joka hulmuaa ilmassa kuin paperiarkki, kun siihen puhalletaan ilmaa.

Messuständillä nähtiin myös puu, jonka "lehdet" ovat itse asiassa pieniä, taipuisia kuvaruutuja.

näyttöpuu
Valmistajan mukaan taittuvien näyttöjen käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Reuters

– Käyttömahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat, sanoo Royolen PR-päällikkö Samuel Williams Reutersin haastattelussa.

Näytöistä on kehitetty myös entistä suurempia. Elektroniikkajätti Samsungin näyttöruutu, "seinä", on kooltaan peräti 292 tuumaa. Se koostuu moduuleista, joten siitä voi rakennella pienempää tai suurempaa näyttöä.

näyttöjä
Koottavista näyttöpaneeleista kotiinsa voi rakentaa vaikka elokuvateatterin. Reuters

Näyttö perustuu mikroled-tekniikkaan.

CNETin uutispäällikkö, Connie Guglielmo uskoo, että massiiviset tv-ruudut yleistyvät lähivuosina.

– Niiden hinnat halpenevat, ei tänä vuonna eikä vielä ensi vuonna, mutta suuret televisioruudut tulevat ja se on viihteestä tykkääville iso voitto.

Apua arjen askareisiin

Pitkästä aikaa myös kännyköissä esiteltiin jotain aivan uutta. Kiinalaisvalmistajan puhelimessa kameran linssi ei ole näkyvissä ennen kuin kamera käynnistetään. Takakansi on muutoin musta.

– Teknologiaa on käytetty Boeingin lentokoneessa ja McLarenin urheiluautoissa. Onnistuimme ottamaan sen käyttöön myös pienemmissä ja ohuemmissa näytöissä, kertoo OnePlusin luova johtaja Zeng Xi.

Sensel taas on kehittänyt puhelimeen ominaisuuden, joka hyödyttää jokaista kännykän käyttäjää. Sen avulla puhelinta voi käyttää vaikka märin sormin tai sateessa.

kännykkä
Kännyköiden kameroista tulee huomaamattomia.Reuters

Älytekniikka on tullut myös seksileluihin. Lora DiCarlon vibraattorin mikrorobotit jäljittelevät ihmisen kosketusta ikään kuin vempaimessa olisi ihmisen sormi.

vibraattori
Vibraattori, joka jäljittelee ihmisen kosketusta.Reuters

Valmistaja kertoo, että laite pystyy myös jäljittelemään suuseksiä ja kumppani voi käyttää sitä kännykkäsovelluksella vaikka toiselta puolen maailmaa.

Las Vegasissa nähtiin apuvälineitä myös arjen askareisiin. Yksi sellaisista on keittiön yläkaappien alapintaan kiinnitettävä "apukäsi". Bot-kokki on robotti, joka kokkaa.

robokäsi
Robottikokki.Reuters

– Se kertoo sinulle, mitä ruokaa jääkaapissasi on ja esittelee sen jälkeen reseptivaihtoehtoja, mitä niistä aineksista voisi valmistaa. Sen jälkeen voit komentaa sen laittamaan hellan päälle ja ottamaan pannun kaapista. Se auttaa jopa jälkien siivoamisessa, kertoo Jason Baruck Samsungilta.

Kiinalaisen BellaBotin tarjoilurobotti puolestaan hoitaa ruoan tarjoilun.

tarjoilurobo
Tarjoilurobotti.Reuters

Procter & Gamblen rullarobotti on suunniteltu auttamaan tilanteessa, kun vessapaperi on loppu.

– Rollbot pelastaa, kun kukaan ei kuule, kun huudat apua. Ota esiin kännykkäsi sovellus ja Rollbot toimittaa sinulle uuden rullan vessapaperia, esittelee Gregg Weaver Procter & Gamblen tutkimus- ja kehitysosastolta.

veskipaprurobo
Vessapaperirobotti tuo rullan pöntöllesi.Reuters

Messuilla nähtiin myös muun muassa nukahtamista helpottavia älytyynyjä, sekä etenkin ikäihmisten käyttöön suunniteltu sensoreita, jotka auttavat vessassakäynnin ajoittamisessa.

Messut päättyivät perjantaina.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi