Suomen poliisi käyttää samoja drooneja, joita on pudonnut brittipoliisin käytössä: "Tähän täytyy suhtautua vakavasti"

Britanniassa pienoiskoptereita on tippunut sadesäällä. Suomessa ei ole havaittu vastaavia ongelmia.

droonit
vanhempi rikoskonstaapeli Mitro Rantanen lennättää poliisin droonia Pasilassa
Suomen poliisilla on käytössään lähes 30 saman mallin droonia kuin on aiheuttanut ongelmia Britanniassa. Vanhempi rikoskonstaapeli Mitro Rantanen Helsingin poliisista ohjaili DJI Matrice 210-mallin droonia joulun alla Pasilassa. Juha Kivioja / Yle

Suomen poliisi suhtautuu vakavasti Britanniassa ilmenneisiin pienoiskopterien eli droonien putoamisiin. Suomen poliisilla on käytössään drooneja, jotka ovat samaa mallia kuin Britanniassa sikäläiselle poliisille ongelmia aiheuttaneet droonit. Brittipoliisin droonit ovat pudonneet sadesäällä.

Vuoden 2019 aikana DJI Matrice 200 -sarjan drooneja putosi taivaalta peräti 16 kappaletta ”teknisten ongelmien vuoksi”, CNN (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

– Tähän täytyy suhtautua vakavasti. Otamme yhteyttä niin brittiviranomaisiin kuin droonien kiinalaiseen valmistajaan ja selvitämme asiaa, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Poliisiammattikorkeakoulusta.

– Sen jälkeen katsomme antavatko vastaukset aihetta toimiin myös täällä meillä. Toistaiseksi jatkamme normaaliin tapaan.

Yleinen muuallakin

CNN:n mukaan yksi putoamisista tapahtui DJI Matrice 210 -mallille. Suomen poliisilla on täsmälleen samaa mallia käytössä muun muassa Lapissa ja Helsingissä.

– Samasta mallista puhutaan, meillä on niitä käytössä yli 20, muistaakseni 26, ja se on hyvin yleinen malli Suomessa muillakin viranomaisilla ja yksityisillä, Hätönen sanoo.

Hätösen mukaan samaa Matrice 200-sarjaa on paljon myös Ruotsin poliisilla ja muillakin Pohjoismailla.

– Se on ollut aivan loistava työkalu. Sadesäästä johtuvia ongelmia meille ei ole kuitenkaan raportoitu. Tiedossani ei ole yhtään tapausta, jossa sade olisi aiheuttanut meille tällaisia ongelmia, Hätönen kertoo.

Hätösen mukaan muutamia drooneja on etsintöjen yhteydessä tippunut maastoon erilaisten teknisten murheitten vuoksi. Kenellekään ei ole käynyt putoamisissa kuinkaan. Kaikkiaan poliisin käytössä on nyt yli 200 droonia. Ne ovat pääosin kevyempiä kuin Britanniassa murheita aiheuttanut malli.

ylikomisario Sami Hätönen poliisiammattikorkeakoulu
Ylikomisario Sami Hätösen tiedossa ei ole yhtään sateesta johtuvaa droonin putoamista Suomessa. Juha Kivioja / Yle

Kestää tuulta ja kylmää

Brittitapauksesta kertoneen Tivi-lehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan valmistaja vakuttaa, että kyseinen malli on rakennettu kestämään niin voimakkaita tuulia kuin lentämistä kylmässä ilmassa. Tutkimusten mukaan DJI:n drooneja kuitenkin putoili sadesäälllä taivaalta. Vakavia onnettomuuksia putoamisista ei kuitenkaan ole seurannut.

Valmistaja kertoo suhtautuvansa tapauksiin vakavasti. Se painottaa laitteiden olevan suojattuja korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan. DJI korostaa, että drooneja ei pidä lennättää standardia rajummissa olosuhteissa.

Droonin lennättämisestä voi paukahtaa yllättävän kallis sakko – ilmailurikkomukset kovassa kasvussa