Essoten Välkkäri ratkoo nuorten päihde- ja mielenterveyspulmia

Viime vuonna Välkkäriin otettiin yhteyttä noin 500 kertaa.

nuoret
Telefon i handen
Välkkäriin saa yhteyden puhelimella. Kuvituskuva.Tiia Lillkvist/ Yle

Etelä-Savossa nuoria päihde- ja mielenterveyspulmissa auttavaan Välkkäriin otettiin viime vuonna yhteyttä noin 500 kertaa.

Välkkäristä saa apua esimerkiksi jos nuoren mieliala, ahdistus tai päihteidenkäyttö huolettaa. Välkkäriin on yhteydessä eniten nuorten kanssa työskentelevät aikuiset kuten opettajat, terveydenhoitajat ja kuraattorit.

Palvelu toimii Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essoten jäsenkunnissa, ja se on tarkoitettu 13–17-vuotiaille. Toiminta aloitettiin pari vuotta sitten.

Yhteydenoton jälkeen Välkkärin työntekijät ovat yhteydessä nuoreen. Osa nuorista ratkoo huolia ilman, että vanhemmat tai huoltajat saavat tietää yhteydenpidosta Välkkäriin.

– Kuuntelemme nuoren toiveita. Toki hyvin paljon nuoret haluaa, että vanhempi tai huoltaja kuuluu nuoren työskentelyyn, Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen sairaanhoitaja Tarja Jääskeläinen.

Välkkäriin voi soittaa myös nimettömästi. Välkkäriin saa ottaa yhteyttä kuka tahansa, ja sen yhteystiedot löytyvät esimerkiksi kodin ja koulun viestintään tarkoitetusta Wilmasta.

Palvelu on osa Essoten perusterveydenhuoltoa, ja sen moniammatilliseen tiimiin kuuluvat psykologi, päihdetyön ohjaaja ja sairaanhoitajia.