Kainuun uudessa sairaalassa on taidetta joka puolella – "Teokset uivat kuin salakavalasti ihmisten elämään"

Uuden sairaalan taideohjelman teema kuvaa kainuulaisten metsäsuhdetta ja tuo esiin luontoa sen eri muodoissa.

taide
Taiteilija Jussi Karjalainen tutkii teosta Kainuun uuden sairaalan seinällä
Kajaanissa syntynyt Jussi Karjalainen toteutti Naapurit-työryhmän kanssa vanerisilkkipainoteoksia poliklinikoitten oville ja hissiauloihin. Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun uuden sairaalan taideteokset alkavat heti pääovelta. Paltamolaisen Jukka Laukkasen valotaideteos Neljä vuodenaikaa on pääoven yllä ja kattotasanteissa. Uuden sairaalan taideohjelman teemana on "Sydän metsässä", joka kuvaa kainuulaisten metsäsuhdetta ja tuo esiin luontoa sen eri muodoissa.

– Itselläni on sen verran sydän metsässä, että koin aihepiirin todella runsaana. Valo on niin sanotusti joustava materiaali, joten lähdin tekemään muuttuvaa metsäteosta. Olen tyytyväinen, sillä teos näyttää, että tervetuloa tännepäin, Laukkanen kertoo.

Poliklinikkojen ovilla ja hissiauloissa on Naapurit-työryhmän vanerisilkkipainoteoksia, jotka opastavat sairaalassa kävijät oikeaan paikkaan. Työryhmään kuuluva Jussi Karjalainen on syntynyt Kainuun keskussairaalassa ja asunut lapsuutensa ja nuoruutensa sairaalan naapurissa Lehtikankaalla. Laajan työsarjan tekeminen uuteen sairaalaan oli myös siksi hieno kokemus.

– Taide on niin usein gallerioissa ja esillä vain rajatun ajan, joten teokset uivat kuin salakavalasti ihmisten elämään. Sitä ei ajattele, että mennään katsomaan taidetta, mutta voi kokea jotain pientä piristystä muun ohella, Karjalainen kertoo.

Teoksia on toteuttanut 16 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Teokset piti esitellä tilaajille hyvissä ajoin, mutta Laukkasen ja Karjalaisen mukaan niiden toteuttaminen sujui hyvässä yhteistyössä ja taiteilijat saivat lähes vapaat kädet. Teoksissa on kuitenkin otettu huomioon sairaala tilana.

– Teosten on oltava rauhallisia, luokseen kutsuvia ja seesteisiä ennemmin kuin, että niissä olisi piirteitä, jotka voisivat aiheuttaa negatiivisia tunteita, Laukkanen kertoo.

Uuden sairaalan taidehankintoihin on varattu lähes puoli miljoonaa euroa. Tilaustaiteen lisäksi sairaalan tiloissa on kainuulaisten valokuvaajien luonto- ja miljöökuvia. Tulevaisuudessa sairaalan pääaulaan toteutetaan alue paikallisten taiteilijayhteisöjen vaihtuvia näyttelyitä varten.

– Taiteella on sairaaloissa ja hoitolaitoksissa aina paikkansa. Taide pehmentää monia kliinisiä hoitoympäristöjä, luo lämpöä ja sillä on myös ihmisen paranemiseen tutkitusti vaikutusta. Haluamme, että taide näkyy täällä vahvasti, sanoo Kainuun uuden sairaalan projektipäällikkö Terho Pekkala.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!