Hyppää sisältöön

Pikkukaupungin pojasta tuli huippukampaaja, joka taikoi julkkikset ja mallit edustuskuntoon – nyt hän on sähköasentaja

Kun julkkispiireissä pyörinyt Tommi Väänänen päätti jättää kampaajan työt 18 vuoden jälkeen, kaikki eivät katsoneet sitä hyvällä.

Kouvolalainen Tommi Väänänen viihtyy nykyisessä ammatissaan sähköasentajana. Kuva: Ville Vanhala / Yle

Pääkeskushuoneen johtohylly on ruuvattava paikoilleen.

Pora surahtaa katon rajassa ja ruuvi kiertyy reikäänsä. Kouvolalainen sähköasentaja Tommi Väänänen on työn etenemiseen tyytyväinen: tulevana viikonloppuna päästään asentamaan autokorjaamon jakokeskus käyttövalmiiksi.

Vajaan parin vuosikymmenen parturi-kampaajan ja hiusmuotoilijan uran jälkeen 46-vuotias Väänänen on työskennellyt viimeiset reilut kaksi vuotta sähköasentajana.

Yli 400 näytökseen kampauksia tehnyt Väänänen lukeutui kampaajana alansa ehdottomiin huippuihin Suomessa. Hän on loihtinut kampauksia esimerkiksi Tanssii Tähtien Kanssa -tanssijoille ja Miss Suomi -kilpailun osallistujille.

Ennen ammatinvaihtoaan hän huomasi itsessään ensimmäisiä mahdollisia oireita hiusalan vitsaukseksi muodostuneesta kemikaaliyliherkkyydestä. Hiusvärit ja hiusten käsittelyyn käytettävät kemikaalit alkoivat vuonna 2017 aiheuttaa ihottumaa hänen käsiinsä.

– Sormienväleihin ja ranteen ihoon ilmestyi kuivuneita kohtia. Lähdin alalta ennen kuin mahdollisesta ammattisairaudesta tulisi todellinen ongelma.

Allergiset oireet eivät kuitenkaan olleet syy ammatinvaihtoon.

.

Väänänen teki kampaajan urallaan kampauksia misseille ja malleille. Kuvassa myös vuoden 2010 Miss Suomi Viivi Pumpanen. Kuva: Tommi Väänänen

Tommista Tommyksi

Väänänen yllätti itsensäkin hakeuduttuaan ennen vuosituhannen vaihdetta hiusalan koulutukseen Helsinkiin. Hän asui tuolloin Kouvolassa, joka oli silloin noin 30 000 asukkaan pikkukaupunki.

– Ajattelin, että voisin olla siinä hyvä. Isäni oli taitava piirtäjä ja valokuvaaja ja suvussamme on ollut myös näyttelijöitä. Kotona opetettiin, että jokaisen on elettävä elämäänsä omilla eväillään, Väänänen kertoo.

Kun Valion meijerillä työskennellyt Väänänen lähti Kouvolasta, hän uhosi kavereilleen, että tekee vielä silloiselle mallimarkkinoiden suurimmalle tähdelle Janina Frostellille kampauksen.

Sen hän ennen pitkää myös teki.

– Se oli vuosia myöhemmin lehtikuvaus helsinkiläisessä hotellissa. Janina Frostellin kampauksen tekeminen oli yksi keikka muiden joukossa.

Väänäsen ura lähti nousukiitoon, kun hän pääsi oppisopimuksella TS-Salonkien Taru Stenbergin oppiin.

– Sieltä tuli se raudanluja pohja, joka muokkasi minut. Päätin, että minusta tulee jotain isoa.

Hän niitti nopeasti mainetta kampaajana. Väänäsestä tuli trendi ja Tommista Tommy.

– Kollegat väänsivät etunimeni uudeksi. Kun jätin vielä ammatissani sukunimen pois, pääsin profiloitumaan kampaajaminäni suojassa Tommyna.

Tommi Väänäsen kampaajaminän Tommyn työn jälkeä muotinäytöksessä. Kuva: Tommi Väänänen

Väänänen kävi myös hakemassa oppia Pariisista ja Lontoosta. Sen lisäksi, että hän oli kampaaja ja hiusmuotoilija, hänestä tuli alan kouluttaja. Vuonna 2010 hänestä tuli Helsingin Kalevankadun Salon Klipsi -ateljeen taiteellinen johtaja.

Se vei hänet seuraaviksi vuosiksi mukaan Miss Suomi -kiertueille.

Nopeat päätökset

Hektinen elämä kampaajana ja kampaajien kouluttajana nieli Tommi Väänäseltä lähestulkoon kaiken ajan. Hän alkoi kyllästyä ihmisvilinään ympärillään. Alituinen kiire rupesi rasittamaan.

Väänänen oli tavannut tulevan vaimonsa, joka myös työskenteli kampaajana ja kampaajien kouluttajana, ensimmäisen kerran kampaajien ammattimessuilla.

Satumaaritin mielestä olin ylimielinen ja epämiellyttävä. Kun kohtasimme seuraavan kerran kampaamoalan matkalla, tutustuimme paremmin toisiimme. Se oli "molemminpuolinen kolahdus" ja meistä tuli pari.

Sakset ovat vaihtuneet Tommi Väänäsen kädestä sähköasentajan työkaluihin. Kuva: Ville Vanhala / Yle

Kun Väänäsille syntyi vuonna 2016 Elmeri-poika, tuore isä alkoi vakavissaan puntaroida alanvaihtoa. Ajankohta ammatinvaihdolle ja elämänmuutokselle oli otollinen, koska perheelle piti saada enemmän aikaa.

Tommy halusi takaisin Tommiksi. Päätökseen vaikutti myös se, että alan koulutukset kotimaassa vähenivät.

– Huomattiin, että koulutusta sai pienemmillä budjeteilla ulkomailta. Minulle ei sillä hetkellä tuntunut löytyvän alalta mitään uutta saavutettavaa, Väänänen kertoo.

Hän oli palannut joitakin vuosia aiemmin TS-Salonkeihin töihin, mutta työn sisältö oli sama ja se painottui iltoihin.

Väänänen kertoo, että irtisanoutuminen ei käynyt helposti: työnantajan mielestä hän oli "heittämässä 18 vuotta elämästään hukkaan". Myös Väänäsen pitkäaikaiset asiakkaat olivat pettyneitä Väänäsen ilmoitettua vetäytyvänsä alalta.

– En voinut juuttua aloilleni. Halusin elämääni uutta vauhtia ja oppia uusia asioita. Päätös hiusalalta lähtemisestä syntyi yhtä nopeasti kuin aikoinaan päätös alalle hakeutumisesta.

Kemikaalit kiusana

Yle Uutiset kertoi torstaina kemikaalien aiheuttamista terveysongelmista kauneudenhoitoalalla. Vaikka Väänänen säästyi vähäistä ihottumaa lukuun ottamatta hiusalalla yleisiltä yliherkkyyden aiheuttamilta ammattisairauksilta, hän näki, miten kollegat hänen ympärillään joutuivat jättämään sairastumisen vuoksi työnsä.

Palvelualojen ammattiliiton mukaan 14 000–15 000 kampaajaa teki viime vuonna Suomessa kampaajan töitä. Heistä yli puolet oli ilmoittanut kärsineensä kemikaalialtistuksesta uransa aikana.

PAMista kerrotaan, että peräti noin kolmannes kampaajista on joutunut jättämään ammattinsa alle kymmenen vuoden työuran jälkeen.

– Noin 95 prosentilla syynä ammatista luopumiseen on ollut kampaamokemikaaleista käsiin saatu ihottuma, hiertymät, halkeilu ja rakkulat, kertoo Anita Hellman Palvelualojen ammattiliitosta.

Väänäsen mukaan kemikaalien käsittelemisessä on riskinsä.

– Hiuksia ei voi kuitenkaan aina pestä ja kampauksia tehdä hanskat kädessä.

Väänänen sanoo kuitenkin kampaajana luottaneensa enemmän kemikaaleihin kuin "keitettyihin kaalinpäihin", joilla hän tarkoittaa suoraan luonnosta saatavia hiustenhoitotuotteita.

– Totuus nyt vain on se, että kampaamoalalla kaikkea ei voi tehdä ilman kemikaaleja.

Hiusalan tuotteet uudistuvat jatkuvasti ja tänä päivänä käytössä ovat esimerkiksi ammoniakittomat hiusvärit.

– Kouluttajana pääsin kokeilemaan ensimmäisten joukossa uusia aineita. Välitin tietenkin tietoa kemikaaleista ja niiden vaaroista eteenpäin.

Uuden ammatin myötä Tommi Väänänen on saanut elämäänsä myös kaipaamiaan uusia haasteita. Kuva: Ville Vanhala / Yle

Sähköasentajana Väänänen työskentelee toisella terveydelle riskialttiilla alalla: sähköasennustöitä tehdään esimerkiksi rakennustyömailla, joilla työntekijät altistuvat helposti melulle. Melu puolestaan on yleisin ammattitautien aiheuttaja Suomessa – ja Väänäsellekin tuttua.

– Suojaan kuuloani, jos joudun työskentelemään meluavalla koneella tai ympäristössä on kovaa, muiden aiheuttamaa meteliä.

Väänänen kuitenkin katsoo, että rakennuksilla sähköasentajana työskennellessä terveysriskejä ei ole samoissa määrin kuin varsinaisilla rakennusalan ammattilaisilla.

– Työturvallisuustilanne vaihtelee hieman työmaasta riippuen. Kaikki sähköalalla työskentelevät joutuvat suorittamaan yleisen sähkötyöturvallisuuskurssin ja läpäisemään yleisen työturvallisuuskouluksen.

"Suorastaan inhotti kuulla mitään alasta"

Tommi Väänänen asuu tätä nykyä yhdessä vaimonsa Satumaaritin ja heidän kolmen vuoden ikään ehtineen poikansa Elmerin kanssa omakotitalossa Kouvolan Valkealassa. Kaksi perheeseen kuuluvaa vanhempaa lasta asuvat muualla.

Vapaa-ajallaan Väänänen on remontoinut kotiaan. Se on sama talo, missä hän itse vietti osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan.

Käsistään kätevä entinen parturi-kampaaja taitaa sähköasentajan työn lisäksi myös muita rakennusalan hommia.

Hiusalan töiden vaihtaminen sähköasentajan ammattiin oli Väänäselle paluuta vuosikymmenten taakse, sillä hän suoritti sähkölaitostekniikan perustutkinnon silloisessa Kouvolan ammattikoulussa jo vuonna 1993. Muutoksiakin tosin ehti Väänäsen poissaolovuosina tapahtua: Kouvola on lihonut kuntaliitoksen ansiosta yli 80 000 asukkaan kaupungiksi.

– Satumaarit työskentelee nykyään ammattiinohjaajana Kouvolan seudun ammattiopistossa. Se on sama opinahjo, jossa itse suoritin aikoinani sähkölaitostekniikan perustutkinnon, Väänänen kertoo.

Myöhemmän sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon Väänänen suoritti loppuun lokakuussa 2017 oppisopimuskoulutuksena tutun rakennusmestarin ja rakennusliikkeen omistajan palkkalistoilla.

Kun oppisopimuskoulutus alkoi, mies ei halunnut puhua kampaamoalasta yhtään mitään.

– Suorastaan inhotti kuulla mitään alaan liittyvää. Olin selvästi ylikuormittunut siitä.

Kun työpäivä on ohi, Tommi Väänänen pakkaa pakkinsa ja lähtee jatkamaan kotitalonsa remonttia. Kuva: Ville Vanhala / Yle

Kiitoksia ja pitkiä projekteja

Hiusalan ammattilaisen ja sähköasentajan ammatit ovat niin kaukana toisistaan, ettei niitä ole Väänäsen mielestä mitään syytä käydä vertailemaan keskenään.

– Kampaajana näkee työnsä tuloksen heti ja saa siitä kiitoksen. Sähköasentajan projekti voi kestää vuoden eikä siitä kiitä kukaan. Kampaajana ehdin kokea ja nähdä paljon. Sähköasentajana minulla on säännölliset työajat ja ehdin viettää aikaa perheeni kanssa, Väänänen kertoo.

Vaikka hänen kädestään huomaa vielä ihon hilseilyä, niin ihottuma on paranemaan päin eikä se enää vaivaa Väänästä.

Hän on tyytyväinen nykyiseen rauhalliseen elämäänsä Kouvolan Valkealassa. Kun kodin remontti valmistuu, eläminen saattaa käydä hänelle jopa liian rauhalliseksi.

Kampaajan töitä ei kuitenkaan ole tullut ikävä, vaikka nykyisin mies pystyykin jo puhumaan tuosta ajasta.

– Ehkä pitää pian hankkia joku harrastus.