1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Neste mahdollisen lakon vaaroista: Jalostamon pysäytys sydäntalvella erittäin riskialtis toimenpide

Suomen Nesteen toiminnoissa lakkouhan piirissä on yhteensä noin 1 400 henkilöä.

talous
Ilta laskeutuu Kilpilahden teollisuusalueen ylle.
Nesteen öljynjalostamo Kilpilahdessa.Stefan Paavola / Yle

Öljy-yhtiö Neste on huolissaan työehtosopimusneuvottelujen takkuilemiseen liittyvän lakonuhan vaikutuksista toimintaansa.

Yhtiö maalaa monella tavalla uhkaavan kuvan mahdollisen työtaistelun vaikutuksista myös koko yhteiskuntaan.

Sen mukaan pitkäaikainen häiriö polttoaineiden jakelussa lamaannuttaisi yhteiskunnan liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon.

Lisäksi se vaikeuttaisi merkittävästi Suomen vientitoimintaa monilla aloilla, yhtiö muistuttaa.

Nesteen oman toiminnan kannalta on huolestuttavinta, jos työtaistelutoimien takia jalostustoimintaa joudutaan pysäyttämään.

– Lakon kaltainen poikkeustilanne aiheuttaa aina kohonneen laiterikko-, henkilöturvallisuus- ja ympäristöriskin, jota talviolosuhteet voimistavat. Edellä mainittujen tosiasioiden valossa lakosta johtuva jalostamon pysäytys sydäntalvella on erittäin riskialtis toimenpide ja sen kerrannaisvaikutukset olisivat hyvin laajat, toteaa Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola tiedotteessa.

Yhtiön mukaan myöskään huoltoseisokkien ajoittamisesta ei ole apua.

Tiedotteen mukaan Porvoon kaltaisen toiminnallisesti vaativan jalostamon huoltoseisokki suunnitellaan tapahtuvaksi viiden vuoden välein, ja projektin valmistelu kestää useamman vuoden.

Lue myös: Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittavat mittavista lakoista – paperitehtaat menevät kahdeksi viikoksi kiinni

Lue seuraavaksi