Iran: Useita pidätetty ukrainalaiskoneen alasampumisesta

Tutkimukset ovat vielä alkuvaiheessa, painottaa Iranin oikeuslaitoksen edustaja.

Lentokoneen alasampuminen
Nuoren naisen kuv on asetettu kiveykselle. Ympärillä on kynttilöitä ja kukkia.
Lentokoneen maahansyöksyssä kuolleista suurin osa oli iranilaisia ja kanadalaisia. Kuvassa erään uhrin muistoksi tuotu valokuva ja kynttilöitä Teheranissa./All Over Press

Iranin viranomaiset ovat pidättäneet useita ihmisiä epäiltynä osallisuudesta ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumiseen, kertoo oikeuslaitoksen edustaja Golamhossein Esmaili.

Esmaili ei kertonut, keitä pidätetyt ovat tai montako heitä on. Hän painotti, että tutkimukset ovat vielä alkuvaiheessa.

176 ihmistä kuoli viime viikolla, kun ohjus pudotti Teheranista Kiovaan matkalla olleen koneen. Samana yönä Iran oli tehnyt iskuja kahteen Irakissa sijaitsevaan tukikohtaan, jossa on Yhdysvaltain joukkoja.

Myöhemmin Iran myönsi, että matkustajakoneen pudotti sen ohjus.

Esmaili kertoi tiistaina myös, että noin 30 ihmistä on pidätetty liittyen mielenosoituksiin, joita Iranissa puhkesi, kun viranomaiset olivat tunnustaneet ohjuksen pudottaneen koneen.

Kuolleista valtaosa oli iranilaisia tai kanadalaisia. Joukossa oli myös useiden muiden maiden kansalaisia, muun muassa ruotsalaisia.

Lue myös:

Trump: Samantekevää, oliko Soleimani välitön uhka, hänet sai tappaa silti

Iranilaislähde Ylelle: "Tavalliset ihmiset kärsivät hullujen johtajien rumasta sodasta" – poliisi kiistää ampuneensa väkijoukkoon Teheranissa

Suomalaistutkija Iranin mielenosoituksista: "Paine Iranin johtoa kohtaan on poikkeuksellisen kova" – Iran kiistää peitelleensä alasampumista

Lähteet: Tass, AP