Päiväkotiryhmät vierailivat raamattuhuoneella – Ylöjärvi muutti linjaustaan vanhempien valitusten jälkeen

Opetushallitus linjasi jo vuonna 2018, että varhaiskasvatuksen pitää olla uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitoutumatonta.

varhaiskasvatus
Godly Play -opetusmenetelmän apuvälineitä Ylöjärven Kauraslammin raamattuhuoneessa
Montessoripedagogiikkaan perustuvassa Godly Play -opetusmenetelmässä raamatunkertomuksia elävöitetään erilaisilla apuvälineillä.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Ylöjärven kaupunki on muuttanut linjaustaan varhaiskasvatuksen ja evankelisluterilaisen seurakunnan yhteistyöstä. Jatkossa päiväkotiryhmät eivät enää vieraile raamattuhuoneella, koska toiminta ei ole varhaiskasvatussuunnitelman mukaista.

Muutoksesta päätettiin maanantaina. Tänään tiistaina uudesta linjauksesta kerrottiin Ylöjärven päiväkotien johtajille.

Seurakunnat ovat käyttäneet jo pitkään Godly Play -menetelmää, joka perustuu montessoripedagogiikkaan. Opettamismenetelmässä lapsille kerrotaan raamatunkertomuksia erilaisia apuvälineitä, esimerkiksi puisia ihmis- ja eläinhahmoja, käyttäen.

Godly Play -opetusmenetelmän apuvälineitä Ylöjärven Kauraslammin raamattuhuoneessa
Kauraslammin raamattuhuoneella on vieraillut ryhmiä useista päiväkodeista ja kouluista.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Ylöjärvellä Godly Play -raamattuhuone sijaitsee Kauraslammin seurakuntatilassa. Monista ylöjärveläispäiväkodeista on tehty sinne vierailuja vielä viime syksynäkin.

Ainakin kaksi vanhempaa on valittanut vierailuista, joiden he katsovat olevan tunnustuksellista toimintaa ja siten Opetushallituksen ohjeistuksen vastaista.

"Koen, että meitä vähän painostettiin"

Esikouluikäisen, uskonnottoman lapsen äiti nosti epäkohdan esille viime syksynä, kun lapsen esikouluryhmä oli menossa Godly Play -opetushetkiin. Hänelle sanottiin päiväkodissa, että opetustuokiot raamattuhuoneella eivät ole uskonnollista toimintaa. Äiti oli asiasta eri mieltä.

Lisäksi hänen mielestään päiväkoti ei tarjonnut korvaavaa toimintaa raamattuhuonevierailun ajaksi.

– Päiväkodin johtaja sanoi, että kaikkien muiden lapset osallistuvat vakaumuksestaan riippumatta. Koen, että meitä vähän painostettiin.

– Uskonto on henkilökohtainen asia ja sen opetus kuuluisi kotiin eikä päiväkotiin, hän sanoo.

Godly Play -opetusmenetelmän apuvälineitä Ylöjärven Kauraslammin raamattuhuoneessa
Myös opetusta Raamatun luomiskertomuksesta elävöitetään apuvälineillä. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tammikuun alkupäivinä samasta asiasta lapsensa päiväkotiin yhteyttä ottanut toinen äiti iloitsee siitä, että kaupunki muutti linjaustaan näin nopeasti.

– Tuntuu aivan sairaan hienolta, ja helpottaa monien perheiden elämää, että ei koeta sitä vastakkainasettelua ja eriarvoistamista.

Retkiä raamattuhuoneelle oli tarkoitus tehdä useita kevään aikana. Äiti kertoi päiväkodissa, että hänen lapsensa ei osallistu Godly Play -tuokioihin.

– Kun kysyin, mitä lapseni tekee retken ajan, minulle sanottiin, että hän jää yksi päiväkodille toiseen ryhmään. Pikkulapsen näkemys olisi ollut, että muut menevät retkelle jonnekin tekemään jotakin kivaa ja saavat vielä mehua ja keksiä. Ei hän ymmärrä, miksi hän ei pääse mukaan.

Tammikuussa epäkohdasta valittanut äiti kokee saaneensa asiallista palautetta ja palvelua päiväkodista.

Kastepukuinen nukke Ylöjärven Kauraslammin raamattuhuoneessa
Seurakunnan työntekijät kertovat, että joskus lapset innostuvat leikkimään raamattuhuoneella kastetta niin, että lattialle loiskuu vettä.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Molemmat vanhemmat kertovat saaneensa tukea Kantelupukki (siirryt toiseen palveluun)-palvelusta. Muun muassa Tampereen vapaa-ajattelijat -yhdistyksen ylläpitämä verkkopalvelu haluaa auttaa kaikkia, joiden mielestä päiväkodissa, koulussa tai iltapäiväkerhossa loukataan lasten tai oppilaiden uskonnonvapautta tai yhdenvertaisuutta.

Asiasta valittaneiden vanhempien nimiä ei kerrota lasten yksityisyyden suojelemiseksi.

Opetushallitus linjasi uskonnottomuudesta jo kaksi vuotta sitten

Opetushallitus (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) linjasi vuoden 2018 alussa, että varhaiskasvatus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta.

Ylöjärven sivistysjohtaja Matti Hursti myöntää, että Ylöjärven käytännön olisi pitänyt muuttua huomattavasti aikaisemmin ohjeistuksen mukaiseksi.

– Joskus vain käy niin, että nämä ohjeet ja viestit eivät mene perille. Niihin puututaan ilman muuta uudestaan, kun palautetta tulee. Ja näin teimme, mutta ei tämä ihan parhaalla mahdollisella tavalla meillä mennyt, Hursti sanoo.

Godly Play -opetusmenetelmän apuvälineitä Ylöjärven Kauraslammin raamattuhuoneessa
Eri raamatunkertomuksille on Godly Play -menetelmässä omat apuvälineensä.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Kouluryhmät voivat Ylöjärven linjauksen mukaan vierailla edelleen seurakunnan raamattuhuoneella osana uskonnonopetusta.

Myös muun muassa Tampereella ja Nokialla toimii montessoripedagogiikan mukaiset raamattuhuoneet. Kaupunkien varhaiskasvatuksesta vastaavat kertovat, että Nokialla ja Tampereella varhaiskasvatuksen ryhmät eivät ole tehneet vierailuja raamattuhuoneille.

– Maailma on muuttunut ja monikulttuurisuus lisääntynyt. Esimerkiksi uskontojen osalta monet sellaiset asiat, jotka olivat parikymmentä vuotta sitten ihan normaalia toimintaa, eivät enää olekaan. Tämä meidän täytyy hyväksyä, Hursti sanoo.