1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppasodat

Yhdysvallat ja Kiina hautaavat tänään sotakirveensä ainakin osittain – onko kauppasota ohitse?

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan odotetaan lientyvän keskiviikkona, kun maiden pääneuvottelijat todennäköisesti allekirjoittavat ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen. Alla on kymmenen kysymystä ja vastausta suurvaltojen kauppasodasta.

kauppasodat
Rahtikontteja Los Angelesin satamassa.
Kauppasopimuksella tähdätään siihen, että Kiina ostaisi lisää tuotteita Yhdysvalloista, joka puolestaan luopuisi uusista rankaisutulleista. Etienne Laurent / EPA

Kysyimme Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin toimiston johtajalta Petri Vuoriolta, mikä on Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan tilanne juuri ennen odotetun kauppasopimuksen allekirjoittamista.

1. Kuinka merkittävästä etapista nyt on kyse?

– Sillä tavalla merkittävästä etapista, että ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen ollaan niin sanotussa liennytysvaiheessa eli osapuolet ovat tekemässä jonkinlaisia myönnytyksiä, joskin vaatimattomia. Kyseessä on välisopu. Tämän ensimmäisen vaiheen sopimuksen jälkeen olisi tarkoitus edetä vielä kipeämpiin kiistan aiheisiin.

2. Mutta onko kauppasodan kiivain vaihe tämän päivän jälkeen onnellisesti ohitse?

– Todennäköisesti ei. Odotettavissa olevassa sopimuksessa ei puututa kauppasodan juurisyihin eli jännitteet eivät poistu minnekään.

– Juurisyitä ovat Yhdysvaltojen näkökulmasta Kiinan valtiojohtoinen talous, kilpailua vääristävät Kiinan valtiontuet ja ulkomaisia yrityksiä koskevat säännökset. Kiina ei ole valmis lisämyönnytyksiin, joten vauhtia ja vaarallisia tilanteita on varmasti edessä jatkossakin.

3. Mistä Yhdysvallat ja Kiina todennäköisesti yrittävät sopia tänään?

– Nyt sovittaneen erityisesti Kiinan sitoumuksesta 200 miljardin dollarin lisäostoihin Yhdysvalloista. Kiina ostaa Yhdysvalloista teollisuus- ja maataloustuotteita sekä energiaa. Lisäksi Kiina on tekemässä myönnytyksiä ulkomaalaisten yritysten pääsystä esimerkiksi finanssimarkkinoille.

– Yhdysvallat on puolestaan luopumassa uusista tullikorotuksista. Yhdysvallat oli suunnitellut nostavansa muun muassa kulutuselektroniikkatuotteiden tulleja.

4. Koska kauppasota etenee seuraavan vaiheeseen?

– Aika näyttää. Näkemyserot ovat vielä niin suuria, ettei varsinaiseen sopimukseen voida vielä päästä. Kiina on valmistautunut omalta osaltaan pitkään peliin eikä ole valmis tinkimään omista näkökannoistaan. Donald Trump ei taas voi tehdä mitään heikkoa sopimusta presidentinvaalien alla.

– Ensimmäisen vaiheen sopimuksen on varmistaa, ettei kumpikaan osapuoli menetä kasvojaan kotikentällään.

Petri Vuorio
Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin toimiston johtaja Petri Vuorio.Toni Määttä / Yle

5. Mitä vaikutuksia Yhdysvaltojen ja Kiinan mahdollisella kauppasopimuksella on Suomelle?

– Suomen ja Euroopan näkökulmasta merkittävin vaikutus on se, että jo nyt suurvaltojen sovinnollisuus on rauhoittanut markkinoita. Epävarmuus vähenee, mikä puolestaan voi johtaa investointien asteittaiseen elpymiseen. Tämä auttaisi myös suomalaista teollisuutta.

6. Yhdysvaltojen on pelätty asettavan uusia, korotettuja tulleja eurooppalaisille autoille. Mikä on Eurooppaa uhkaavien autotullien tilanne?

– Näyttäisi siltä, että tämä autotulliuhka olisi väistetty. Niiden takaraja meni jo ohitse, ja nyt niiden esteenä on jo puhtaasti lainsäädännöllisiä esteitä Yhdysvalloissa. Muut Eurooppaa uhkaavat tullit ovat toki mahdollisia.

7. Onko Euroopan oltava siis varuillaan, mitä peliliikkeitä on odotettavissa?

– Tällä viikolla EU:n kauppapolitiikan komissaari Phil Hogan vierailee Yhdysvalloissa. Hänen on tarkoitus käydä lävitse EU:n ja Yhdysvaltojen välisiä kauppasopimuksia ja ylipäätään neuvotella kauppasuhteiden kehittämisestä.

– Jännitteitä on ilmassa, ja Yhdysvalloissa on väläytelty myös uusista tulleista ranskalaisille juustoille ja samppanjalle.

8. Voiko Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasopimus lässähtää kasaan viime metreillä?

– Kyllä kaikki pannukakun ainekset ovat olemassa. Mitään mullistavaa sisältöä suunnitellussa sopimuksessa ei ole.

9. Mitä tapahtuu sopimuksen mahdollisesti kariutuessa?

– On olemassa riski, ettei Kiina toteuta sitoumuksiaan. Sopimukseen tulee ehkä pykälä, että tuossa tapauksessa Yhdysvallat voi asettaa aiemmin uhkaamansa tuontitullit voimaan. Se johtaisi kauppasodan laajentumiseen uudelleen.

10. Mikä on seuraava askel Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaselkkauksessa?

– Tavoitteena ovat toisen ja kolmannen vaiheen sopimukset. Niissä olisi sitten tarkoitus tarttua kauppasodan juurisyihin eli valtiontukiin ja teknologiakiistoihin. On kuitenkin hyvin epävarmaa, syntyykö toisen tai kolmannen vaiheen sopimusta enää ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja.

Lue seuraavaksi