Suomalaissotilaiden koulutusoperaatio edelleen keskeytyksissä Irakissa – Puolustusministeri Antti Kaikkonen: lomakomennusta ei suunnitella

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Iranin ohjusisku osui useamman kilometrin päähän kansainvälisistä joukoista Erbilissä.

Lähi-itä
Suomalaiset kriisinhallintajoukot antavat taistelulääkintäkoulutusta peshmerga-sotilaille Erbilin lähettyvillä Irakissa loppuvuodesta 2019.
Suomalaiset kriisinhallintajoukot antavat taistelulääkintäkoulutusta peshmerga-sotilaille Erbilin lähettyvillä Irakissa loppuvuodesta 2019. Puolustusvoimat

Suomalaissotilaiden koulutusoperaatio Irakissa on edelleen keskeytyksissä viikko sitten sattuneen Iranin ohjusiskun jälkeen. Euroopan unionin maat odottavat Irakilta viestiä sitoutumisesta kansainvälisten joukkojen läsnäolon jatkoon.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan edelleen on muodollisesti voimassa Irakin parlamentin 5. tammikuuta tekemä päätös, jossa parlamentti kehotti hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta.

Haaviston mukaan Irakin ulkoministeri on vähätellyt parlamentin kantaa ja sanonut kehotusta kiihdyksissä tehdyksi.

– Mitään uutta päätöstä ei ole Irakin puolesta kuulunut. Kansainvälisillä toimijoilla, mukaan lukien suomalaiset ja EU-toimijat alueella, on se ajatus, että Irakin pitää sitoutua siellä olevien joukkojen läsnäoloon ja turvallisuuteen. Ei voida olla tilanteessa, jossa epävarmuus jatkuu, Haavisto linjaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto selvitti tiistaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle suomalaisten tilannetta Irakissa.

Mika Niikko: Irakin joukkojen ote alkanut lepsumaan

Haavistolla on käsitys, että Irakin omat turvallisuusviranomaiset eivät ole hoitaneet tehtäviään samalla tarmokkuudella kuin aikaisemmin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoo, etteivät Irakin joukot ole pystyneet takaamaan esimerkiksi Bagdadin hallinto- ja lähetystöalueen, niin sanotun Green Zonen turvallisuutta. Esimerkiksi aiemmin on tarkastettu hyvin säntillisesti hallinto- ja lähetystöalueelle tulevat autot.

– Siellä on vähän ote alkanut lepsumaan ja turvallisuustilanne on heikentynyt huomattavasti. Tähän pitää saada varmuutta Irakin nykyiseltä hallitukselta, että he takaavat jatkossakin turvallisuuden kaikkien osalta, Niikko sanoo.

Haavisto kertoi, että Irakiin sotilaita lähettäneet maat yhdessä harkitsevat, miten niin sanottua OIR-operaatiota jatketaan.

Niikon mukaan suomalaissotilaiden on jatkettava Irakissa, koska koulutushankkeet ovat kesken ja Isilin (Isis) vastainen operaatio on saatava päätökseen.

Suomi on kouluttanut Irakissa kurdien niin sanottuja peshmerga-joukkoja. Vuonna 2017 suomalaisten koulutus laajennettiin koskemaan myös Irakin keskushallinnon alaisia joukkoja. Peshmerga-joukot ja Irakin valtio ovat taistelleen Irakissa ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan.

Iran, Irak kartta
Iran iski ohjuksilla viikko sitten kahteen tukikohtaan, joissa oli amerikkalaissotilaita, Erbiliin ja Ain al-Asadin tukikohtaan. Erbilin tukikohdassa on myös noin 80 suomalaissotilasta.Lasse Isokangas / Yle

Puolustusministeri: Suomalaissotilaiden lomakomennusta ei harkita

Suomalaissotilaat ovat edelleen Erbilin tukikohdassa normaalivahvuudessa.

Suomen joukkojen vahvuus sama kuin aiemmin, noin 80 sotilasta. Haaviston mukaan useat EU-maat ovat lähettäneet sotilaitaan lomalle alueilta, joilla on pelkoja turvallisuusongelmista. Sotilaita on lähetetty muun muassa Kuwaitiin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi loppuiltapäivästä Ylelle, ettei suomalaissotilaiden lomakomennus ole harkinnassa. Kaikkosen mukaan tämä on Puolustusvoimien asia.

– Tietääkseni sotilaiden komentaminen lomalle ei ole tällä hetkellä suunnitteilla. Koulutus Irakissa on keskeytetty. Odotamme ja seuraamme tilanteen kehitystä, Kaikkonen komentoi.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikko sanoi alkuiltapäivästä, että ulkoministeri ja puolustusministeri keskustelevat lähiaikoina, lähetettäisiinkö myös suomalaissotilaat lomalle Irakista.

– Jos me emme tiedä, koska koulutusoperaatiota pystytään jatkamaan, varmasti Puolustusvoimat itse arvioi, onko tällainen pidennetty loma mahdollista toteuttaa. Tämä on tietysti Puolustusvoimien oma asia. Toki ministerit siitä keskenään keskustelevat ja jonkunnäköistä poliittista päätöstäkin tehdään, sanoi Niikko valiokunnan kokouksen jälkeen.

Niikko sanoo, ettei mahdollinen loma tarkoita, etteikö Suomi olisi sitoutunut koulutusoperaation loppuunsaattamiseen.

– Nostin esille, että miksi suomalaiset joukot eivät voisi tulla lomalle Suomeen, jos muutkin lähettävät suurissa määrin joukkojaan lomalle.

Niikon mukaan sotilaiden loman aikana saataisiin tilanne katsottua rauhassa loppuun saakka eikä olisi painetta jatkaa koulutusoperaatiota ennen kuin turvallisuustilanne on sataprosenttisesti taattu.

– Ulkoministeri lupasi keskustella asiasta puolustusministerin kanssa. Uskoakseni he siitä varmasti jonkunnäköisen päätöksen tekevät hyvin pikaisesti, Niikko oletti alkuiltapäivästä.

Sotilaiden lisäksi Bagdadissa on kymmenen suomalaista siviilikriisinhallintaoperaatiossa.

Iranin ohjusisku kilometrejä sivuun sotilasleireistä

Pekka Haavisto kertoi, että Iranin viikko sitten tekemä ohjusisku osui Erbilin tukikohdassa useampien kilometrien päähän siitä paikasta, jossa kansainvälisten joukkojen sotilaat olivat. Haaviston mukaan näytti siltä, että Iran iski tarkoituksellisesti sivuun sotilaiden leireistä.

Suomen suurlähettiläs vieraili tukikohdassa Erbilissä tänään tiistaina. Normaaliin toimintarytmiin suomalaiset eivät ole pystyneet vielä siirtymään.

– Suomalaiset ovat kohtuullisessa turvassa, arvioi Haavisto.

Suomi ei perinteisesti yksin evakuoi sotilaitaan, päätös yhdessä

Viikko sitten Maavoimien operaatiopäällikkö Rami Saari kertoi, että suomalaissotilaat valmistautuvat aiemman sotilaallisen tehtävän perusteella jatkamaan koulutusta liittouman ohjauksen mukaisesti.

– Jos tilanne jää tähän, missä nyt ollaan, niin uskoisin, että Kurdistanin alueella olisi edellytyksiä jatkaa koulutusta. Kaikki riippuu Erbilissä, mitä koalitio seuraavaksi käskee. En halua ottaa kantaa, mitä suurvaltapolitiikka tai nämä pöydät ratkaisevat, Saari puntaroi.

Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston apulaisosastopäällikön Helena Partanen arvioi viikko sitten, että Suomen toimintalogiikkaa voi ennakoida aiemmista rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioista.

– Suomi ei perinteisesti ole ollut maa, joka olisi tehnyt erillisiä päätöksiä lähteä evakuoimaan tai edes pohtimaan joukkojen evakuointia. Tämä on toki uusi tilanne, Helena Partanen arvioi viime keskiviikkona.

– Suomi toimii vastuullisesti yhdessä muiden kanssa. Operaatioihin mennään yhdessä ja sieltä tullaan myös koordinoidusti pois, Partanen kiteytti silloin.

Suomi päätti marraskuussa: 80 sotilasta jatkaa Irakissa

Presidentti Sauli Niinistö päätti hallituksen esityksestä marraskuun lopulla, että Suomi jatkaa Irakissa kurdisotilaiden kouluttamista vuoden 2020 loppuun asti. Koulutusyhteistyön laajuudeksi määriteltiin noin 80 sotilasta.

Päätös ei ota kantaa tämän vuoden jälkeiseen tulevaisuuteen. Siitä päätetään erikseen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta arvioi lokakuussa sotilaallisen koulutusyhteistyön Irakin kanssa korkean riskin operaatioksi. Operaatiolla ei ole Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n valtuutusta.

Suomalaissotilaat osallistuvat koulutus- ja neuvonantotehtäviin sekä osallistuvat esikunta-, hallinto- ja tukitehtäviin. Vuoden 2020 osalta koulutus maksaa Suomelle noin 17 miljoonaa euroa.

Juttuun lisätty puolustusministeri Antti Kaikkosen kommentti sotilaiden lomaharkinnasta tiistaina 14.1.2019 kello 16.15 ja juttua muokattu.

LUE LISÄÄ:

Kanerva: Irakin tilanne on Suomen rauhanturvaamisen historian kaikkien aikojen vaarallisin, mutta Suomi ei ole lähdössä alueelta pois

Erbilin suomalaissotilaat saivat varoituksen ja olivat suojissa ohjusiskun aikana – Viesti yöllä: "Suomalaiset laskettu ja kaikki kunnossa"

Oliko Iranin hyökkäys taitavaa teatteria? Vain taloja tuhonnut ohjusisku esiteltiin kotiyleisölle kostona – mutta sai Yhdysvallat lähes sovinnolliseksi