Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa – aktivistiryhmän tarkoituksena oli tunkeutua Gazaan

Kontula kertoo halunneensa protestoida Gazan saartoa sekä Israelin ja Suomen välistä asekauppaa.

Anna Kontula oli yli kymmenen tuntia maanantaina kiinniotettuna Israelissa. Arkistokuva. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Tekijät

Israelin poliisi otti eilen maanantaina kiinni vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan. Kontula kertoo tänään olleensa kiinniotettuna maanantai-iltaan saakka, yli kymmenen tunnin ajan.

Hän on edelleen Israelissa ja kertoo Ylelle palaavansa Suomeen tänään tiistaina.

Kontula otettiin kiinni osana kansainvälistä aktivistiryhmää, joka pyrki järjestämään mielenosoituksen Gazan rajalla kiinnittääkseen huomiota alueen tilanteeseen. Ryhmän tarkoituksena oli tunkeutua Gazaan muuta kuin laillista reittiä käyttämällä.

– Olin matkalla demonstraatioon, jossa tarkoituksena oli tunkeutua Gazaan protestoidakseni siellä humanitaarisen kriisin aiheuttanutta saartoa vastaan, Kontula sanoi STT:lle.

Gazaan tunkeutumisessa on olemassa diplomaattisen selkkauksen vaara. Kontula kertoo pohtineensa asiaa etukäteen.

– Minusta sellainen asenne, että kansainvälisen oikeuden loukkauksia ei tulisi kritisoida, jos se saattaa huonontaa (maiden välisiä) suhteita, kuulostaa kauhean 70-lukulaiselta.

Kontula sanoo halunneensa myös protestoida myös Suomen asekauppaa Israelin kanssa. Kontulan mukaan asekaupoilla Suomi tukee toimijoita, jotka hyötyvät Israelin miehityksen ja sotatoimien jatkumisesta.

– Viime syksyn aikana on tullut useita tietoja, jotka antavat ennakoida, että Suomen ja Israelin välinen asekauppa on vankistumassa eikä suinkaan heikkenemässä niin kuin kansainvälisiä lakeja rikkovan kanssa olisi syytä, Kontula sanoo Ylelle.

Ulkoministeri Haavisto: Asia tullaan selvittämään

Kontulan mukaan häntä kohdeltiin kiinniotettuna pääosin hyvin.

– Minua yritettiin painostaa allekirjoittamaan hepreankielinen paperi, jossa olisin kuitannut erilaisia itseeni kohdistuvia epäilyjä, kuten turvallisuuden vaarantaminen, varsinaisen rikosepäilyn lisäksi, Kontula sanoo.

Hän ei suostunut lausunnon allekirjoittamiseen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi tiedotusvälineille tänään eduskunnassa, että Kontulan tapaus tullaan selvittämään. Ulkoministerin mukaan ulkoministeriö kiinnittää huomiota kansanedustajien matkoihin sekä antaa mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan myös tukea matkaaville edustajille.

– En tiedä vielä Kontulan tapauksesta tarpeeksi, mutta tietysti kansanedustajiin pitäisi liittyä koskemattomuus ja heidän tehtäviensä kunnioittaminen, Haavisto sanoi.

– Tietysti aina pitää toimia maiden sääntöjen ja määräyksien mukaisesti. Mutta katsotaan, voimmeko auttaa tässä tapauksessa.

Arhinmäki ja Andersson: Vasemmistoliitto on kritisoinut asekauppaa pitkään

Kontulan oman puolueen riveistä on puolustettu hänen toimintaansa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää Kontulan esittämää kritiikkiä oikeutettuna.

– Vasemmistoliiton periaatteisiin on kuulunut se, että omilla kasvoilla tapahtuva ihmisoikeuksien puolustaminen myös kansalaisaktivismin keinoin on perusteltua, Arhinmäki sanoi Ylelle.

Vasemmistoliiton riveistä on aiemminkin kritisoitu Suomen ja Israelin välisiä asekauppoja.

– Teemme työtä sen eteen, että asekauppaa ei tehtäisi kumpaankaan suuntaan Israelin kanssa.

Samoilla linjoilla oli puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson. Hän kommentoi asiaa Twitterissä.

– Rauhanomainen kansalaistoiminta ihmisoikeuksien puolesta on linjassa vasemmistoliiton arvojen kanssa. Israelin kanssa tehtävä asekauppa on asia, jota olemme kritisoineet pitkään, ja johon yritämme saada muutosta hallitusyhteistyön puitteissa, Andersson kirjoitti (siirryt toiseen palveluun).

Hallitusohjelman mukaan Suomi ei vie puolustusmateriaalia "sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin".

Kontulan kiinniotosta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Juttua on päivitetty klo 13.35 Haaviston, Arhinmäen ja Anderssonin kommenteilla. Klo 16.35 on täydennetty tietoja kiinniotosta sekä päivitetty otsikkoa.