Museo Militaria teki kävijäennätyksensä – suomalaissotilaan ja hänen läheistensä tarina veti väkeä

Menetys ja muisto -näyttely jatkuu vielä tänä vuonna, yleisön pyynnöstä.

Museo Militaria (Hämeenlinna)
Enigma ja muita salauslaitteita Museo Militariassa
Museo Militarian perusnäyttelyssä voi tutustua myös erilaisiin salauslaitteisiin. Esillä on muun muassa Enigma-salakirjoitin.Kari Mustonen / Yle

Hämeenlinnassa Linnankasarmilla sijaitseva Museo Militaria teki viime vuonna kävijäennätyksensä. Museo Militaria on suomalaista sotahistoriaa ja sotilaselämää esittelevä museo.

Militarian näyttelyihin ja tapahtumiin osallistui viime vuonna yhteensä 25 628 kävijää. Luvussa ovat mukana myös museon kokous- ja juhlatilojen käyttäjät. Sen sijaan lounasravintolan ja museokaupan asiakkaita ei ole laskettu kävijätilastoon.

– Erityinen ilonaihe oli näyttelykävijöiden määrän kasvu. Museo Militarian näyttelyihin tutustui ensimmäistä kertaa yli 20 500 kävijää, kun viime vuonna näyttelyihin tutustui noin 18 400 vierasta, kertoo museonjohtaja Miia-Leena Tiili.

Tiilin mukaan näyttelyiden vetovoimaa lisäsi museon omaa tuotantoa oleva vaihtuva näyttely Menetys ja muisto, joka jatkaa vielä kevään ohjelmistossa.

– Yleisö on pyytänyt Menetys ja muisto-näyttelylle jatkoa, mutta viela ei ole tarkemmin tietoa mihin saakka näyttely on esillä Militariassa.

Menetys ja muisto on toistaiseksi suurin Militarian tuottamista vaihtuvista näyttelyistä. Se kertoo suomalaisen sotilaan ja hänen läheistensä tarinan.

Uusi vuosikymmen alkaa luennolla

Museo Militarian vuoden 2020 ensimmäinen yleisöluento järjestetään tammikuun 23. päivänä, jolloin sotatieteiden tohtori, komentaja evp Ove Enqvist kertoo rautatietykistöstä.

– Yleisöluentoja järjestetään kerran kuussa eli torstai-iltaisin ja aiheet vaihtelevat sotahistoriasta nykyajan turvallisuuskeskusteluihin, kertoo Miia-Leena Tiili.

Hämeenlinna ja kaupungin kulttuurilaitokset, kuten Museo Militaria, antoivat marraskuussa lastenkulttuurilupauksen. Sen mukaan jokaisena lukuvuoden lauantaina lapsille ja nuorille luvataan järjestää lastenkulttuuria.

– Lupaukseen liittyen meillä järjestetään tammikuun 25. päivänä lapsille suunnattua ohjelmaa opastusten ja työpajojen muodossa.

Luennoille ja lasten lauantain tapahtumiin on vapaa pääsy.

Militariassa keskitytään kokoelmatyöhön

Museonjohtaja Miia-Leena Tiili kertoo, että tänä vuonna Militariassa keskitytään kokoelmatyöhön.

– Samalla työstetään museon omaa kokoelmanäyttelyä, mutta Menetys ja muisto -näyttelyn tilalle ei ole tänä vuonna tulossa uutta näyttelyä.

Museo Militaria avattiin yleisölle toukokuussa 2013. Museon perusnäyttely on rakennettu museon päärakennuksen kolmeen kerrokseen. Näyttely etenee keskiajalta nykypäivään esitellen rinnakkain tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien sekä Suomen historiaa. Mukana ovat myös Suojeluskuntajärjestö, Lotta Svärd -järjestö sekä Sotilaskotijärjestö.

Perusnäyttelyyn kuuluu myös erillisiä kokonaisuuksia, kuten tykistönkenraali Vilho Nenosen huone sekä salauslaitteita ja pioneeriaselajin suojelutoimintaa esittelevät huoneet.

Museo Militaria on avoinna ympäri vuoden.