Miten käyttäisit miljoonan? Turun osallistava budjetti antaa päätösvaltaa kaupunkilaisille

Miljoonan euron rahasumma jaetaan kahdeksan asuinalueen kesken. Kaupunkilaiset voivat esittää ehdotuksiaan rahan käytöstä huhtikuussa.

Turku
Turun vaakuna kaupungintalon oven yläpuolella.
Aikaisemmin osallistuva budjetointi on otettu käyttöön esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella.Kalle Mäkelä / Yle

Turku ottaa käyttöön osallistuvan budjetin (siirryt toiseen palveluun). Käytännössä se tarkoittaa että kaupungin budjetista varataan miljoona euroa, joka jaetaan kahdeksan asuinalueen kesken.

Asuinalueet voivat käyttää 100–150 tuhannen euron osuutensa äänestyksessä parhaaksi katsomallaan tavalla.

150 000 euroa saavat Varissuo-Lauste, Nummi-Halinen, Runosmäki-Raunistula ja Pansio-Jyrkkälä. 100 000 euroa saavat Hirvensalo-Kakskerta, Skanssi-Uittamo, Länsikeskus ja Maaria-Paattinen.

Ehdotuksia kerätään 1.4.-30.4. Sen jälkeen ehdotuksista tehdään tarkemmat suunnitelmat. Lopulta eri ehdotuksista voi äänestää netissä. Äänestykseen voivat osallistua kaikki tänä vuonna 13 vuotta täyttäneet turkulaiset.

Suosituimmat suunnitelmat toteutetaan ensi vuoden 2021 aikana.

Osallistuva budjetointi ei lisää kaupungin menoja, vaan käytettävät rahat otetaan jo nyt eri toimialojen budjetissa olevista rahoista.

Aikaisemmin osallistuva budjetointi on otettu käyttöön esimerkiksi Helsingissä (siirryt toiseen palveluun) ja Tampereella. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Ketkä voittavat, jos kaupunkilaiset saavat itse päättää julkisista varoista? "Ehdottaa sai mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, ja niin tehtiinkin"

Mattimyöhäiset ruuhkauttivat Helsingin osallistuvan budjetoinnin äänestyksen – järjestelmä hidasteli viimeisenä iltana