Iran varoittaa Ranskaa, Britanniaa ja Saksaa "seurauksista" – tänään käynnistetty riitojensovittelumekanismi on askel lähemmäs pakotteita

Mikäli sopua ei synny, Iranin ydinsopimukseen liittyvät kiistat voivat siirtyä YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

Iran
Neuvottelijoita kokoussalissa
Kuvituskuva. EU:n ja Iranin edustajat kokoontuivat joulukuussa ydinsopimuskomission kokoukseen Wienissä Itävallassa.Christian Bryna / EPA

Ranska, Britannia ja Saksa ovat ilmoittaneet käynnistävänsä Iranin ydinsopimuskiistoihin liittyvän riitojensovittelumekanismin.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos sopimusosapuolet eivät pääse sopuun kiisteltävästä asiasta, aihe siirtyy YK:n turvallisuusneuvostoon (siirryt toiseen palveluun).

Tämän jälkeen turvallisuusneuvostolla on noin kuukausi aikaa äänestää siitä, jatketaanko Iranin pakotehuojennuksia vai ei.

Yhteisessä julkilausumassaan Ranska, Britannia ja Saksa korostavat, että ne ovat edelleen sitoutuneet Iranin kanssa solmittuun ydinsopimukseen.

Iran: "Olkaa valmiita hyväksymään seuraukset"

Iran on vastannut varoittamalla Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa ”vakavasta ja vahvasta vastauksesta”.

– Tietenkin, jos eurooppalaiset tavoittelevat (sopimusprosessin) väärinkäyttöä, heidän tulee valmistautua hyväksymään myös sen seuraukset, ulkoministeriön tiedotteessa sanotaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tästä huolimatta Iran on valmis vastaamaan hyvän tahdon eleisiin ja neuvottelemaan rakentavasti ydinsopimuksen säilyttämiseksi, kertoo Iranin ulkoministeriön edustaja Abbas Mousavi maan virallisen uutistoimiston IRNAn mukaan.

EU:n mukaan kyse on erityisesti siitä, että Iran saadaan noudattamaan sopimusta.

– Tarkoitus on ratkaista sopimuksen toimeenpanoon liittyviä asioita, ei ottaa uudelleen käyttöön Iranille asetettuja pakotteita, sanoo vuonna 2015 sopimusta neuvottelemassa ollut EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell.

Syynä Iranin toistuvat sopimusrikkomukset

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan syy riitojensovittelumekanismin käynnistämiseen on se, että Iran on toistuvasti rikkonut ydinsopimuksen ehtoja. Sopimuspohja mureni jälleen alkukuusta, kun Iran ilmoitti hylkäävänsä uraanin rikastamiselle asetetut rajoitteet.

Iranille asetetut kansainväliset talouspakotteet purettiin vuonna 2015, kun Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa. Tällä hetkellä Iranin kanssa solmitussa sopimuksessa ovat mukana YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina sekä niiden lisäksi Saksa.

Yhdysvallat vetäytyi vuonna 2018 sopimuksesta presidentti Donald Trumpin aloitteesta. Tämän jälkeen Yhdysvallat on asettanut Iranille ankaria talouspakotteita, ja ne ovat lähes romahduttaneet maan talouden.

Johnson: Korvataan sopimus Trumpin diilillä

Britannian pääministeri Boris Johnson korvaisi ydinsopimuksen uudella.

– Trump on kertomansa mukaan hyvä solmimaan sopimuksia. Työskennellään yhdessä vanhan sopimuksen korvaamiseksi, ja otetaan tilalle Trumpin diili, Johnson ehdotti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Britannian pääministeri sanoo, että hän ei halua asioiden kärjistyvän konfliktiksi.

– Viestini amerikkalaisille ystävillemme on, että teidän tulee jollain tavalla estää iranilaisia hankkimasta ydinasetta.

Lue myös:

Trump torjui neuvonantajansa puheet: "Neuvotteleminen Iranin kanssa yhdentekevää minulle"

USA määräsi uusia pakotteita Irania vastaan – jo aiemmat sanktiot ovat romahduttaneet maan talouden

EU:lta nuiva reaktio Trumpin toiveelle – unioni haluaa pitää Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen voimassa

Lähteet: Reuters, AP, AFP