Puolueen perustaminen voi pian helpottua huomattavasti – Ministeriö kaavailee: Kannattajakortteja saa jatkossa kerätä myös verkossa

Oikeusministeriöstä arvioidaan, että pienpuolueiden määrä lisääntyisi lakimuutoksen jälkeen.

puolueet
Sampo Terho, Tiina Elovaara ja Matti Torvinen vievät kannattajakortteja oikeusministeriöön Helsingissä.
Sinisen tulevaisuuden kansanedustajat Sampo Terho, Matti Torvinen ja Tiina Elovaara veivät kannattajakortit sinisissä laatikoissa oikeusministeriöön Helsingissä lokakuussa 2017.Jarno Kuusinen / AOP

Puolueen perustaminen voi olla lähitulevaisuudessa huomattavasti nykyistä helpompaa.

Oikeusministeriössä on valmisteilla lakiesitys, joka mahdollistaisi myös sähköisten kannattajakorttien keräämisen puolueen perustamiseksi. Laki tulisi voimaan aikaisintaan vuoden päästä. Hanke aloitettiin jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

Tällä hetkellä puolueen saamiseksi puoluerekisteriin vaaditaan vähintään 5 000 äänioikeutetun henkilön allekirjoitus. Allekirjoitus pitää tehdä oikeusministeriön laatimaan paperiseen kannattajakorttiin.

Lomakkeet on kirjattava nimenomaan fyysisesti käsin, eikä sähköisiä kortteja hyväksytä.

Erityisasiantuntija Laura Nurminen oikeusministeriöstä kertoo, että lakimuutoksella on tarkoitus lisätä vaikuttamaan haluavien liikkeiden ja kansalaisten poliittista osallistumista ja vähentää puoluerekisteriin liittyvää viranomaistyötä.

Fyysisten kannattajakorttien kerääminen on aiheuttanut runsaasti työtä niin niiden kerääjille kuin niiden tarkastajillekin.

– Oikeusministeriössä on pyritty viime vuosina tuomaan kansalaisille tunnetuksi heidän osallistumisoikeuksiaan ja mahdollistamaan osallistuminen verkossa. Tämä lakimuutos olisi osa tätä isoa jatkumoa, sanoo Nurminen.

Nurmisen mukaan lakimuutoksella halutaan myös lisätä puolueiden perustamisen luotettavuutta. Silloin tällöin on tullut esiin esimerkiksi tapauksia, joissa kannattajakorteissa on epäilty olleen väärennettyjä tai keksittyjä nimiä.

Jatkossakin nimiä voisi halutessaan kerätä vanhanaikaisessa eli paperisessa muodossa.

Kannattajakortin sähköinen allekirjoitus tapahtuisi samalla tavalla kuin esimerkiksi kansalaisaloitteissa eli vahvan sähköisen tunnistuksen kautta muun muassa verkkopankkitunnuksien avulla.

Seurauksena lisää pienpuolueita?

Laura Nurminen pitää mahdollisena, että Suomeen syntyy entistä enemmän pienpuolueita, kun puolueen perustaminen helpottuu. Hän kuitenkin tähdentää, että osallistumisoikeuksien helpottaminen käytännössä on demokratian kannalta hyvä asia.

– Toki on niin, että jos näille perustettaville puolueille ei ole kannatusta, ne poistuvat puoluerekisteristä. Mutta voi käydä niinkin, että Suomeen syntyy uusia pieniä puolueita, jotka saattavatkin menestyä, Nurminen huomauttaa.

Tällä hetkellä puoluerekisterissä on 18 puoluetta, joista yhdeksän on eduskuntapuolueita. Puolue poistetaan puoluerekisteristä, jos se ei ole saanut kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa kansanedustajan paikkaa eikä myöskään vähintään kahta prosenttia koko maassa annetuista äänistä.

Koska kannattajailmoitusten keräämisestä on tulossa jatkossa aiempaa helpompaa, 5 000 allekirjoitusta voi täyttyä hetkessä.

Nurminen sanoo, että nimien vähimmäismäärää ei kuitenkaan olla esityksen mukaan nostamassa. Sen sijaan nimien keräysaika olisi alustavan esityksen mukaan lyhenemässä vuodesta puoleen vuoteen. Kysymykseen kannattajakorttien määrästä ja keräysajasta pyydetään näkemyksiä lakiesityksen lausuntokierroksella (siirryt toiseen palveluun).

Valitsijayhdistykset mukaan ehkä myöhemmin

Sähköiseen nimienkeruupalveluun ei ole vielä tulossa valitsijayhdistysten perustaminen eri vaaleja varten. Muutos koskee tässä vaiheessa vain puolueen perustamista.

Sähköisestä nimienkeruusta syntyi pienimuotoinen kiista marraskuussa 2017. Tuolloin silloinen Piraattipuolueen helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Petrus Pennanen keräsi kannattajakortteja valitsijayhdistyksen perustamiseksi presidentinvaaliehdokkuuttaan varten.

Pennanen keräsi nimiä sähköisesti, vaikka se ei ollut lain mukaan mahdollista.

Presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvitaan 20 000 äänioikeutetun allekirjoitus. Eduskuntavaaleissa tarvitaan 100, kuntavaaleissa 10 ja europarlamenttivaaleissa 2 000 kannattajaa oman ehdokkaan asettamiseksi.

Lue myös:

Kannattajakorttien vilunkiyritykset paljastuvat armotta – vaalilautakunta tarkastaa jokaisen kortin