Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä etsii uudesta mallista pelastusta terveydenhoitoon – näin muutokset vaikuttavat sinun elämääsi

Uusi malli tulisi ensin käyttöön Lahdessa ja Kärkölässä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lahden kaupunginsairaala.
Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä etsii terveydenhoidon pelastusta yksityiseltä puolelta.Sini Ojanperä / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä harkitsee uutta tapaa maakunnan perusterveydenhuoltoon.

Suunnitelman mukaan yhtymä perustaisi yksityisen sote-alan toimijan kanssa yhteisyrityksen, joka alkaisi tuottaa palveluja aluksi Lahden ja Kärkölän sote-keskuksiin.

Palveluihin kuuluisivat lahtelaisten ja kärköläläisten lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut, suun terveydenhuolto, perustason mielenterveys– ja päihdepalvelut sekä fysioterapia. Yhteisyrityksen vastuulle kuuluisi noin 124 000 asukasta.

Myöhemmin, vuoteen 2023 mennessä, palvelut laajenisivat koko maakuntaan, Sysmää ja Heinolaa lukuunottamatta.

Nykyisellään perusterveydenhuollossa on monia ongelmia: esimerkiksi hoitoon ei pääse tavoiteajassa ja digipalvelut eivät ole tätä päivää. Päijät-Hämeellä on ollut myös vaikeuksia saada sote-keskuksiinsa lääkäreitä ja muita asiantuntijoita.

Kun perusterveydenhuolto on sakannut, kalliimman erikoissairaanhoidon käyttö on kasvanut. Kunnat eivät ole pystyneet enää rahoittamaan sote-palveluista vastaavaa kuntayhtymää riittävästi ja yhtymän talous on ajautunut kriisiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä haluaisi karistaa kriisin kannoiltaan ja perustaa nykyaikaisia sote-keskuksia, joissa olisi moniammatillinen henkilöstö, eri tuottajia ja joiden palveluita asukkaatkin arvostaisivat. Uudenlaisessa sote-keskuksessa toteutuisi myös maan hallituksen ajama 7 vuorokauden hoitotakuu.

Yhtymällä olisi yrityksessä vähemmistöomistus ja yksityisellä enemmistö.

Henkilöstö siirtyisi yhteisyrityksen palvelukseen liikkeenluovutuksella niin sanotusti vanhoina työntekijöinä. Lahden ja Kärkölän työpanos on yhteensä 326 henkilötyövuotta. Koko maakunnassa yhtymän omissa sote-keskuksissa työpanos on 485 henkilötyövuotta.

Yhteisyritys palkkaisi itse tarvitsemansa lisähenkilöstön.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus käsittelee viranhaltijoiden ehdotusta ensi maanantaina. Jos hallitus antaa hyväksyntänsä asialle, aletaan yhtymässä hakea sopivaa kumppania.

Aiemmin sote-alan yhteisyritys on perustettu Suomessa Meri-Lappiin, kun Meri-Lapin kunnat ja Mehiläinen perustivat yrityksen vastaamaan alueen palveluista.

Malli laajenee maakuntaan vaiheittain

Hyvinvointiyhtymä ei aio rykäistä koko Päijät-Hämettä kertaheitolla uuteen malliin, vaan ensimmäisenä yhteisyrityksen palveluja olisi vaan Lahdessa ja Kärkölässä.

Asikkalan, Hollolan, Iitin ja Padasjoen palvelut säilyisivät toistaiseksi hyvinvointiyhtymän itsensä tuottamina. Ne voitaisiin liittää yhteisyrityksen palveluihin myöhemmin.

Hartolan, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan sote-keskusten avosairaanhoito on suunniteltu kilpailutettavaksi, joten näiden kuntien palvelut on ulkoistettu vuoteen 2022 asti. Sen jälkeen nekin liitettäisiin yhteiseen malliin.

Päijät-Hämeen kunnista Sysmä ja Heinola jäisivät järjestelyjen ulkopuolelle, sillä ne eivät ole antaneet peruspalveluidensa järjestämisvastuuta hyvinvointiyhtymälle.