Ilmasto-Jenni: "Lihankorvikkeet on pahoja" – Miten 18 vuotta vegaanisesti syönyt ruokabloggaaja Elina "Chocochili" Innanen saa kasvisruuan maistumaan?

Ylen toimittaja Jenni "Ilmasto-Jenni" Frilander kokeili Chocochilin kasvisruokaa. Katso video, kuinka sekasyöjän kävi Innasen kokkausten parissa.

Ilmasto-Jenni
Ruoka: Saako vegaanibloggaaja Elina Innanen piintyneen sekasyöjän kasvisruuan ystäväksi?
Ruoka: Saako vegaanibloggaaja Elina Innanen piintyneen sekasyöjän kasvisruuan ystäväksi?

Meille tuli töissä yhteen ruokaloista erikseen kasvisyöntilinjasto. Ensimmäisenä päivänä, kun kävin siellä, jonot olivat paljon puhuvat: härkää syömään jonotti vain yksi nainen, kaikki loput olivat miehiä. Kasvisruokaa halusi vain yksi mies, kaikki loput olivat naisia. Oli siis selvästi naisten kasvisruoka ja miesten liharuoka.

Näinkö tämä menee? Tutkimuksenkin mukaan kyllä: Miehillä suhde lihaan on syvempi kuin naisilla. Helsingin yliopiston mukaan nuoret sinkkumiehet syövät jopa kaksi kertaa niin paljon lihaa kuin nuoret sinkkunaiset (siirryt toiseen palveluun) ja muissakin ikäryhmissä ero on nähtävissä. Nuoret miehet syövät esimerkiksi sikaa yli kolme kertaa niin paljon kuin nuoret naiset.

Jonkunlaista muutosta länsimainen ruokakulttuuri tarvitsee ilmaston takia, koska ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. Ruuantuotanto on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Keskivertosuomalaisen ruokavalion hiilijalanjäljestä lähes puolet tulee lihasta. Kasviperäisen ruuan ilmastovaikutukset ovat huomattavasti pienemmät kuin eläinperäisillä tuotteilla.

– Kyllä se on yksittäiselle kuluttajalle helpoimpia tapoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään, että katsoo mitä syö, sanoo vegaaniruokablogi Chocochiliä (siirryt toiseen palveluun) pitävä ja viisi kasvisruokakirjaa tehnyt Elina Innanen.

Kasvisruokabloggaaja Elina Innanen nostaa kattilasta kannen ja kattilasta tulee höyryä.
Elina Innanen on oppinut vegaaniset ruokareseptinsä kantapään kautta. Hänen mielestään ruuanlaittoon ei oikein ole muuta keinoa kuin, että opettelee ja tekee mahdollisimman paljon kaikkea erilaista ja kokeilee uusia juttuja.Nella Nuora / Yle

Suomalaisten lihansyönti on vain kasvanut, lähes 20 prosenttia 2000-luvulla. Yllättäen lihansyöntiä ovat vähentäneet eniten yksinasuvat keskisuomalaiset, Helsingin nuoret syövät lihaa niin kuin ennenkin.

Itsekin haluan syödä ilmastoystävällisesti, mutta kasvisruoka, varsinkaan lihankorvikkeet eivät useinkaan ole kovin hyviä.

– Lihankorvikkeet on oikeastaan aika pahoja, enkä varsinkaan osaa tehdä niistä maistuvaa ruokaa.

Siksi tapasin kasvisruokabloggaaja Innasen Ilmasto-Jenni-videoiden kuvauksissa. Hän kokkasi minulle kasvisruokaa ja yritti todistaa, että olen täysin väärässä.

– En olisi varmaan näin innokas kokki, jos en olisi ryhtynyt vegaaniksi. Nyt ammattini on sen ympärillä, ja elämä pyörii paljon ruuan ympärillä. On ihan mahtavaa, että se on se syy, minkä takia innostuin ruuanlaitosta alunperinkin, Innanen sanoo.

Elina Innasen reseptit, jotka hän kokkaa videolla:

Vegaaninen nyhtökaura-gnocchipaistos Elina Innasen reseptillä
Vegaaninen juustonkorvike sulaa kauniisti nyhtökaura-gnocchipaistoksen pinnalle.Nella Nuora / Yle
Lautasella kardemummalettu, jonka päällä mustikkavaahtoa.
Vegaanisiin lettuihin ei tarvita kananmunaa eikä maitoa.Nella Nuora / Yle

Keskustelu on auki 28.1. klo 23 asti.

Lue myös:

"Ribsejä ja hampurilaista tekisi mieli" – Susana ja Jarmo söivät viikon WWF:n ruokasuosituksen mukaan

Katso Areenassa:

Ilmasto-Jenni videosarja - kahdeksan tapaa miten päästä ilmastoahdistuksesta ilmastotekoihin

Kuuntele Areenassa:

Jennin ilmastohaaste -podcast-sarja