Irlannin parlamenttivaalit helmikuussa – talous, asuntoasiat ja brexit nousevat vaaliteemoiksi

Keskustaoikeiston puolueita yhdistää Sinn Feinin vastustus.

Irlanti
Leo Varadkar
Irlannin pääministeri Leo Varadkar tahtoo vaalit helmikuun alkuun.Kenzo Tribouillard / AFP

Irlannissa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit helmikuun 8. päivänä. Pääministeri Leo Varadkar aikoo pyytää presidentti Michael D. Higginsiä hajottamaan parlamentin.

– Olen sanonut, että vaalit tulee järjestää, kun aika on oikea. Nyt on se aika, pääministeri Varadkar sanoi tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Varadkarin ilmoitus käynnistää vaalikampanjan. Hänen Fine Gail -puolueensa on johtanut vähemmistöhallitusta toisen keskustaoikeistolaisen Fianna Fail -puolueen parlamenttituen turvin.

Molemmat puolueet ovat tällä hetkellä mielipidetiedusteluissa kärkipaikoilla.

Oletettavasti tulevakin hallitus muodostetaan jomman kumman keskustaoikeistolaisen puolueen johdolla. Pienpuolueista etenkin vihreät saattavat nousta kuninkaantekijän asemaan.

Talous ja asuntoasiat nousevat teemoiksi

Kovin haastaja keskustaoikeston kaksikolle on Sinn Fein -puolue, jonka kanssa kaksikko ei halua tehdä yhteistyötä. Sinn Fein tunnetaan historiasta Irlannin tasavaltalaisarmeijan (IRA) poliittisena siipenä.

Sinn Fein on nostanut viime aikoina voimakkaasti vaaliteemoiksi asuntoasioita sekä muun muassa terveyspalveluiden heikentynyttä tilaa.

– On aika uudelle hallitukselle, joka keskittyy terveys- ja asuntoasioiden parantamiseen sekä elinkustannusten laskemiseen, Fianna Fail -puolueen johtaja Micheal Martin sanoi.

Myös talousasiat sekä brexitin jälkeiset järjestelyt ja politiikkaa nousevat vaaliteemoiksi.

– Brexit ei ole vielä valmis. Tosiasiassa se on vasta puolessa välissä, pääministeri Leo Varadkar sanoi.

Varadkarin mukaan seuraava vaihe on neuvotella kauppasopimukset, jotka turvaavat työpaikat sekä liike-elämän ja maaseudun edut.

Lähteet: Reuters, AP, AFP