1. yle.fi
  2. Uutiset

Sorsakantoja pyritään elvyttämään parantamalla elinympäristöjä – vesilintukannat ovat lähes puoliintuneet reilussa 20 vuodessa

Taantuvia sorsalajeja ovat muun muassa punasotka, haapana, jouhisorsa, lapasorsa ja tukkasotka.

vesilinnut
Haapanapariskunta
Esimerkiksi haapanan poikasmäärä oli viime vuonna vesilintulaskentojen seurantahistorian alhaisin.Ritva Tarkki

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa elvyttää sorsakantoja parantamalla niiden elinympäristöjä. Rehevillä järvillä viihtyville sorsalinnuille rakennetaan kolmen vuoden aikana vähintään 400 hehtaaria kosteikkoja, joissa sorsat voivat pesiä.

– Kosteikkojen perustaminen ja pienpetojen pyynti on tärkeää riistanhoitotyötä, jolla voidaan tukea vesilintukantojen elpymistä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Kantojen elvyttäminen on tarpeen, sillä rehevien järvien vesilintukannat ovat lähes puoliintuneet reilussa 20 vuodessa.

– Sorsalajien elinympäristöt heikentyvät, kun rehevät järvet kasvavat umpeen, naurulokkiyhdyskunnat katoavat lintujärviltä, särkikalat aiheuttavat ravintokilpailua ja pienpedot häiritsevät pesimärauhaa, SOTKA-hankkeen koordinaattori Heidi Krüger maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Taantuvia sorsalajeja ovat muun muassa punasotka, haapana, jouhisorsa, lapasorsa ja tukkasotka. Esimerkiksi haapanan poikasmäärä oli viime vuonna vesilintulaskentojen seurantahistorian alhaisin.

Taantuneiden riistalintujen elinympäristöjen kohentamiseen on budjetoitu kolme miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi