Hyppää sisältöön

Oulun yliopistollisen sairaalan työntekijöitä sairastui vatsatautiin – syyksi epäillään henkilöstöravintolan salaatissa ollutta bakteeria

Yersinia-bakteerin aiheuttamaa vatsatautia on havaittu kymmenellä sairaalan työntekijällä. Tautia on mahdollisesti muuallakin.

Yersinia-bakteeria voi olla myös raaoissa vihanneksissa. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kymmenen Oulun yliopistollisen sairaalan työntekijää on sairastunut Yersinia-bakteerin aiheuttamaan vatsatautiin. Bakteerin epäillään olevan peräisin henkilöstöravintolan salaattipöydästä. Bakteerin saastuttamaa elintarviketta arvioidaan olleen tarjolla ainakin joulua edeltävällä viikolla, mutta mahdollisesti myös tämän vuoden alussa.

OYS:n infektioiden torjuntayksikön vs. osastonylilääkäri Teija Puhto kertoo, että ruoan aiheuttamat tartuntaepäilyt tulivat ilmi, kun Yersinia-bakteeria havaittiin useilla OYS:n työntekijöillä.

Sairaalan mukaan potilailla ei ole todettu Yersinia-vatsatautia, eikä kyseisen salaattipöydän tuotetta ole ollut potilasruokajakelussa.

Yersinia-vatsatautia on havaittu myös muualla Suomessa. Taustalla on mahdollisesti bakteerin saastuttama elintarvike-erä, jota on toimitettu usealle paikkakunnalle. Yliopistollisen sairaalan infektioiden torjuntayksikkö selvittää asiaa yhdessä Oulun seudun ympäristötoimen ja THL:n kanssa.

Potilaista löytyviä Yersinia-bakteerikantoja ei normaalisti toimiteta THL:n tutkimuksiin.

– Olemme nyt pyytäneet potilaskantoja, jotta voimme selvittää onko potilailta löytynyt samanlaisia Yersinia-tyyppejä ja voisiko kyseessä olla laajempi epidemia, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne kertoo sähköpostitse.

Oireet voivat kestää useita viikkoja

Yersinia enterocolitica-bakteeri leviää yleensä saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä (siirryt toiseen palveluun) (THL). Bakteeria esiintyy erityisesti sioilla ja muilla tuotantoeläimillä. Tartunta onkin usein saatu kypsentämättömästä tai huonosti kypsennetystä sianlihasta.

Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin tartunnan lähteeksi on osoitettu Suomessa kotimaiset kasvikset.

Vielä ei ole tietoa kumpaan bakteeriin työntekijät ovat Oulussa sairastuneet.

Infektion itämisaika on 4–7 päivää. Yleisimmät oireet ovat kuume, vatsakipu ja ripuli. Oireet voivat kestää muutamasta päivästä jopa kolmeen viikkoon.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 116 Yersinia enterocolitica-tapausta marraskuun ja tammikuun välillä. Näistä 27 tapausta on ilmoitettu Pohjois-Pohjanmaalta Oulun alueelta. Vuonna 2019 rekisteriin ilmoitettiin yhteensä 478 tapausta.

Yersinia pseudotuberculosis -bakteeria puolestaan todettiin viime vuonna noin 10–20 tapausta. Tänä vuonna ei rekisterissä ole vielä yhtään tapausta.

.
.