Lakonuhka kirittää työriidan neuvotteluja – työnseisaus pysäyttäisi Kemin paperi-, sellu- ja kartonkitehtaat

Lakot koskisivat Lapissa myös Kemin, Kittilän ja Sodankylän kaivoksia sekä useita puutuotealan yrityksiä.

Työkiistaneuvottelut
Suurta paperirullaa siirretään paperitehtaalla.
Lakko keskeyttäisi tuotannon muun muassa Veitsiluodon tehtailla Kemissä.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat sunnuntaina laajoista lakoista, jotka alkavat 26. ja 27. tammikuuta, ellei työehtosopimusneuvotteluissa päästä sopuun.

Lakko pysäyttäisi ensi viikon jälkeen tuotannon kaikilla paperi-, kartonki- ja sellutehtailla kahdeksi viikoksi eli helmikuun 10. asti. Kemissä Stora Enson ja Metsä Groupin tehtailla lakkoon menisi yhteensä yli 800 työntekijää.

Lakonalaisia toimipaikkoja Lapissa olisivat myös Agnigo Eagle Finlandin Kittilän kaivos, Boliden Kevitsa Mining Sodankylässä sekä Outokumpu Chromen Kemin kaivos. Lisäksi lakko koskisi Lapissa useita puutuotealan yrityksiä, muun muassa tervolalaista Veljekset Vaaraa ja Torniossa toimivaa Oplax Oy:tä.

"Jotain oli tehtävä"

Metsäteollisuuden uudesta työehtosopimuksesta on periaatteessa neuvoteltu kesästä asti. Keskusteluja on käyty yli 30 kertaa, mutta työntekijäpuolen mukaan työnantajapuolelta on puuttunut halu neuvotella. Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden pääluottamusmies, TES-neuvottelija Jouko Suomalaisen mukaan tilanne on junnannut paikallaan.

– En käyttäisi sanaa neuvottelu. Etupäässä toimistojen porukat ovat käyneet kahvilla, isot neuvottelukunnat ovat olleet koolla kaksi kertaa. Todellisia neuvotteluja ei ole ollut, esimerkiksi mitään meidän esityksiämme ei ole käsitelty ollenkaan.

Suomalaisen mielestä Paperiliitto päätyi ilmoittamaan lakosta, koska asiat eivät edenneet.

– Ei tässä mitään muita mahdollisuuksia ollut päästä todellisiin neuvotteluihin. Jotakin oli tehtävä ja tämä olisi pitänyt tehdä jo joulukuun alussa.

Kahden viikon tuotantokatkos on tuntuva

Työnantajapuoli pitää lakkoa kohtuuttoman kovana keinona. Stora Enson Veitsiluodon ja Oulun tehtaiden johtaja Juha Mäkimattilan mukaan kahden viikon toimituskatkos on niin pitkä, että siihen on lähes mahdotonta varautua.

– Kyllä seuraukset markkinoilla ovat aika isot. Asiakkaat menettävät uskonsa meidän toimintaamme. Heillä on tällä hetkellä mahdollisuuksia ottaa tuotetta muilta toimittajilta muista maista, jos niin parhaaksi katsovat.

Lakko on monelle paperiliittolaiselle uusi asia

Pääluottamusmies Jouko Suomalaisen mukaan lakon alkamiseen valmistaudutaan sopimalla lakkorajat paikallisesti. Lisäksi lakkojärjestelyistä on tiedotettava henkilöstölle.

– Se on tarpeen, koska kymmenen vuoden aikana Paperiliitto ei ole lakkoillut kuin yhden ainoan päivän. Osa väestä ei ole koskaan ollut lakossa, joten se on erittäin monelle ihmiselle opettelemista.

Veitsiluodossa lakon ulkopuolelle jää muutamia kymmeniä henkilöitä, jotka hoitavat pakolliset tehtävät. Näitä ovat esimerkiksi pelastustoimeen liittyvät tehtävät. Myös voimalaitos pysyy toiminnassa, sillä se tuottaa kaukolämpöä läheisille asuinalueille.

Osapuolet tapasivat valtakunnansovittelijan

TES-neuvotteluihin toivotaan nyt nopeasti uutta vaihdetta, jotta kuun lopussa häämöttävä lakko peruuntuisi.

– Pakko uskoa, että ratkaisu löytyy. Useinhan neuvotteluihin tarvitaan kriisiyttämisvaihe, että päästään lopputulokseen, arvioi Juha Mäkimattila.

Metsäteollisuuden ja kemian teollisuuden työkiistojen osapuolet tapasivat tiistaina valtakunnansovittelijan johdolla. Osapuolet jatkavat nyt neuvotteluja keskenään nopealla aikataululla. Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus ry neuvottelevat valtakunnansovittelijan toimistossa torstaina.

Suurin riidanaihe ovat kiky-tunnit, mutta muistakin työehdoista kiistellään. Paperiliiton mukaan työnantajapuoli haluaisi muun muassa lyhentää työaikojen muutoksia koskevia ilmoitusaikoja sekä heikentää uusien työntekijöiden, määräaikaisten työntekijöiden ja oppisopimuskoulutuksessa olevien työsuhteen ehtoja.

Lisää aiheesta:

Valtakunnansovittelija: Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat neuvotteluja keskenään, samoin Metsäteollisuus ja Paperiliitto

Teknologiateollisuus keskeyttää Ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksuperinnän vastatoimena ilmoitetuille lakoille – EK:lta 600 miljoonan hintalappu lakoille

Metsäteollisuus tyrmää vaatimukset kiky–tuntien poistamisesta – "Työajan lyhentäminen olisi mahdotonta nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa"

Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittavat mittavista lakoista – paperitehtaat menevät kahdeksi viikoksi kiinni