1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahapelit

Britannia kieltää rahapelien maksamisen luottokortilla – "Arviolta yli viidesosalla luottokortilla pelaavalla peliongelma"

Jotkut peliriippuvaiset ovat velkaantuneet pahoin luottokortilla pelaamisen vuoksi ja ongelmaa pahentavat korttien käyttömaksut.

rahapelit
Ihmisiä kävelee vedonlyöntitoimiston ohi.
Yksi Lontoon vedonlyöntitoimistoista.Andy Rain / EPA

Britannian hallitus aikoo peliriippuvisten suojelemiseksi kieltää luottokorttien käytön rahapelien pelaamiseen sekä internetissä että sen ulkopuolella.

Luottokorttipelaamisen kielto astuu voimaan 14. huhtikuuta ja koskee kaikkea pelaamista lukuunottamatta sellaisten arpakuponkien perinteistä myyntiä, joiden tuotto menee hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Kulttuuriministeri Helen Whatelyn mukaan on selviä todisteita siitä, että ihmisille koituu haittaa pelaamisesta rahoilla, joita heillä ei ole.

Rahoitusalan yhdistyksen UK Financen mukaan noin 800 000 brittiä käyttää luottokorttia pelaamiseen. Heistä arviolta 22 prosentilla on peliongelma, uskoo pelialaa säätelevä Gambling Commission (siirryt toiseen palveluun).

Komissio huomauttaa, että jotkut ihmiset ovat kerryttäneet kymmenien tuhansien puntien velat, koska ovat pystyneet pelaamaan luottokortilla. Heidän tilannettaan ovat pahentaneet entisestään luottokorttien käytöstä perittävät maksut, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Rajoituksia jo aiemmin

Whitley toteaa, että hallitus on tarvittaessa valmis lisätoimiin ihmisten suojelemiseksi pelaamisen haitoilta.

Jo aiemmin Britannia on muun muassa rajoittanut vedonlyöntiautomaattien määrää, tiukentanut iän ja henkilöllisyyden valvontamääräyksiä verkkopelaamisessa sekä lisännyt tukea peliriippuvaisille.

Peliala on Britanniassa kukoistavaa liiketoimintaa. Se työllistää yli 100 000 ihmistä ja viime tilivuoden tulos pelivoittojen maksun jälkeen oli 14,4 miljardia euroa.

Arviolta 24 miljoonaa brittiaikuista pelaa ja heistä liki puolet pelaa verkossa.

Suomessa arpajaislaki (siirryt toiseen palveluun) kieltää rahapelimyynnin velaksi, minkä vuoksi esimerkiksi Veikkauksen pelejä ei ole voinut maksaa suoraan luottokortilla. Luottokorttikiellosta on käyty keskusteluja (siirryt toiseen palveluun) viime vuosina.

Lue seuraavaksi