Boris Johnson haluaa kunnostettavana olevan Big Benin kumisevan brexitin kunniaksi – lasku satojatuhansia euroja

Pääministerin mielestä ikonisen kellon pitää soida EU-eron toteutuessa tarvittaessa joukkorahoituksen turvin.

Brexit
Britannian lippu liehuu rakennustelineiden ympäröimän Big Benin edessä.
Rakennustelineet ympäröivät Big Beniä tiistaina 14. tammikuuta.AOP

Pääministeri Boris Johnson haluaa Lontoon ikonisen maamerkin Big Benin soivan Britannian EU-eron toteutuessa 31. tammikuuta. Ongelman suunnitelmille muodostaa se, että kellotorni on parhaillaan kunnostettavana ja sitä ympäröivät rakennustelineet.

Jotta kello voisi kumista, täytyisi tornissa tehdä muutoksia pikaisella aikataululla. Muutostöiden kustannuksiksi on arvioitu puoli miljoonaa puntaa eli yli 580 000 euroa.

– He [remonttimiehet] näyttävät vieneen kielen pois, joten meidän on asennettava kieli takaisin, Johnson sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kustannuksia lisää se, että keskellä remonttia olevaan kellotorniin pitäisi rakentaa väliaikainen lattia.

Parlamentti on kuitenkin asettanut kapuloita kellonsoittajien rattaisiin. Parlamentti torjui maanantaina tarvittavan rahasumman myöntämisen, kertoo The Daily Telegraph (siirryt toiseen palveluun). 60 parlamentaarikkoa oli vedonnut tarvittavan rahasumman myöntämiseksi.

Aiemmin parlamentaarikot torjuivat konservatiivikansanedustaja Mark Francoisin esityksen säätää lailla Big Benin soittamisesta brexitin toteutuessa, uutisoi Euronews (siirryt toiseen palveluun).

Nigel Farage suunnittelee suurta juhlaa

Johnson ei vielä suostu antamaan periksi, vaan toivoo nyt kansalaisten keräävän Big Benin brexit-soittoon tarvittavan summan.

– Se on kallista. Katsomme, haluavatko ihmiset rahoittaa sen, Johnson ideoi keräystä haastattelussa.

Mikäli Big Ben saadaan toimintakuntoon, on sen määrä kumista tammikuun viimeisenä päivänä kello 23.00, jolloin Brysselissä on keskiyö. EU-eroa jo vuosia ajanut Nigel Farage suunnittelee Big Benin läheisyyteen h-hetkelle suurta brexit-juhlaa.

Vuonna 2017 alkaneen remontin parlamenttitalon kellotornissa on määrä valmistua vuonna 2021. Kello ei voi remontin aikana lyödä rakennustyöntekijöiden kuulon suojelemiseksi.

Remontin aikana kello on kumissut joitakin kertoja erikoistilanteissa, kuten vuoden vaihtuessa ja kaatuneiden muistopäivänä. Uudenvuodenaaton kellonsoittoa varten rakennettu väliaikainen lattia ehdittiin jo purkaa, joten se pitäisi rakentaa taas uudelleen brexit-soittoa varten.

Lue myös:

Britannian ja EU:n pitää neuvotella uudesta suhteestaan ennätysajassa – "11 kuukautta on aivan liian lyhyt aika", sanovat suomalaiset mepit

Britannian parlamentin alahuone hyväksyi brexit-sopimuksen

EU:lta kylmää vettä brittien niskaan: Aika on liian lyhyt uuden kumppanuussopimuksen solmimiseksi