1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

Huittislaisella lapsella tuhkarokkoa – Koulukaverit ja Satasairaalan lastenpäivystyksessä asioineet ovat saattaneet altistua tartunnalle

Tartuttavuusaika on alkanut arvioiden mukaan 7.1. Lapsi on käynyt sen jälkeen muun muassa koulussa, kansalaisopiston muskarissa ja sairaalan päivystyksessä.

Rokote antaa suojan tuhkarokkoa vastaan Kuva: Lukas Barth-Tuttas / EPA

Satasairaalassa on todettu tuhkarokkoa rokottamattomalla lapsella. Sairastunut on kotoisin Huittisista.

Juuri ennen kuumeen nousua, 7.1. lapsi on ollut Huittisten Lauttakylän koulussa ja samana päivänä Huittisten kansalaisopiston muskarissa kello 15–17.

Tämän jälkeen hän on käynyt Huittisten terveyskeskuksessa kaksi kertaa.

Satasairaalan lastenpäivystyksen odotustiloissa Porissa hän oli 13.1. kello 12–16.

Näihin aikoihin kyseisissä paikoissa olleet henkilöt ovat saattaneet altistua tuhkarokkotartunnalle.

Altistuneille tarjotaan rokotuksia

Lastenpoliklinikan henkilökunta pyrkii tavoittamaan mahdollisesti altistuneet puhelimitse. Heidän rokotussuojaustarpeensa selvitetään. Rokottamattomat ohjataan saamaan MPR-rokote keskiviikon ja torstain aikana omasta terveyskeskuksesta.

Päivystyksessä on ollut perheiden lisäksi myös muun muassa remonttimiehiä. Kaikkia, jotka ovat käyneet yllämainituissa tiloissa näinä mainittuina aikoina, kehotetaan tarkastamaan, onko oma rokotussuoja kunnossa.

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, ei toista annosta tarvitse aikaistaa.

Erityisesti 1965–1975 syntyneillä voi olla sairaalan tiedotteen mukaan puutteellinen rokotussuoja.

Herkästi tarttuva

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitysoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Tuhkarokkoa sairastava potilas on tartuttava jo vuorokautta ennen ensioireita ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

THL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa tuhkarokosta.

Poikkeuksellinen tilanne

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä pitää Satakunnassa todettua tuhkarokkotartuntaa hyvin poikkeuksellisena.

– Olen toiminut tartuntataudeista vastaavana lääkärinä jo pitkään, enkä muista kymmenen vuoden ajalta yhtään varmistettua tapausta.

Uusitalo-Seppälä kertoo, että huittislainen tyttö on saanut tartunnan todennäköisesti Rovaniemeltä vuodenvaihteessa. Hän oli siellä lomamatkalla ja oli tekemisissä useiden ulkomaalaisten kanssa.

– THL ja Lapin keskussairaala selvittävät, onko sillä alueella mahdollisesti taudille altistuneita.