Norja tuo al-Holin leirillä olleen äidin ja sairaan lapsen kotiin

Norjan ulkoministeriö perustelee perheen palauttamista kotiin humanitaarisilla seikoilla.

al-Holin leiri
Al-hol pakolaisleirissä äitiä ja lapsia 9 joulukuuta.
Lapset ovat sairastelleet al-Holin leirillä paljon. Leirin olosuhteet ovat alkeelliset. (Kuvan henkilöt eivät liity jutun tapaukseen. Arkistokuvaa.)Delil Souleiman / AFP

Norjalainen Aftenposten -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Norja tuo Isis-leirillä olleen norjanpakistanilaisen äidin ja tämän kaksi lasta kotiin. Lapset ovat 3- ja 5-vuotiaita. Toinen lapsista on sairas.

Ulkoministeriö on perustellut hakupäätöstä humanitaarisilla seikoilla, sillä lapsi on sairastunut leirillä ollessaan.

Aftonbladetin mukaan lapsi sairastaa kystistä fibroosia. Se vaikuttaa muun muassa hengityselimiin ja voi pahimmassa tapauksessa olla hengenvaarallinen.

29-vuotias äiti ja lapset ovat ylittäneet Syyrian ja Irakin rajan iltapäivällä. Heidän uskotaan tulevan Norjaan piakkoin.

Äiti matkusti Syyriaan 2013

Norjan turvallisuuspoliisin, PST:n mukaan äitiä epäillään terroristijärjestöön kuulumisesta.

Nainen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän sanoo avioituneensa Syyriaan vierastaistelijaksi menneen miehen kanssa ja joutuneensa Syyriaan hänen mukanaan. Hän matkusti Syyriaan vuonna 2013.

Nainen kertoo yrittäneensä leiriltä myöhemmin pois.

Norja on tähän saakka linjannut, ettei al-Holin leirillä olevia ja Isisin toimintaan liittyneitä aikuisia auteta palaamaan Norjaan.

Ulkoministeriön mukaan lapsen vakava sairaus muutti asian ja siksi myös äiti ja lapsen sisar päätettiin palauttaa kotiin.