1. yle.fi
  2. Uutiset

Spike Lee tekee historiaa – ensimmäinen Cannesin elokuvajuhlien tuomariston johtoon valittu tummaihoinen

Cannesin elokuvajuhlat on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista elokuvafestivaaleista.

Spike Lee
Spike Leen ohjaama BlacKkKlansman palkittiin puolestaan parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.
Spike Lee (oik.) voitti viime vuonna sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon BlackKkKlansman elokuvastaan.Valerie Macon / AFP

Yhdysvaltalaisohjaaja Spike Lee on valittu Cannesin elokuvajuhlien tuomariston johtoon. Lee, 62, on festivaalien historian ensimmäinen musta tuomariston johtaja.

Lee kommentoi olevansa valinnasta yhtä aikaa järkyttynyt, iloinen, yllättynyt ja ylpeä. Seitsemän hänen elokuvistaan on saanut ensi-iltansa Cannesissa.

Lee tunnetaan muun muassa useista yhteiskunnallisista sekä poliittisista aiheista käsittelevistä elokuvistaan, joita ovat muun muassa Malcolm X sekä She Hate Me.

Suomalaiset muistanevat parhaiten Leen tuoreimman elokuvan BlacKkKlansmanin, jossa näytteli Jasper Pääkkönen sekä uusimmista Star Wars-elokuvista tuttu Adam Driver.

Cannesin elokuvajuhlat on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista elokuvafestivaaleista. Ne järjestetään toukokuussa Ranskan Rivieralla.

Spike Lee voitti viime vuonna sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon juuri BlackKkKlansman elokuvastaan.

Lisäksi hänelle myönnettiin vuonna 2015 Oscar-kunniapalkinto. Hän on voittanut myös muun muassa Bafta-palkinnon 2002, Emmy-palkinnon vuonna 2007 ja Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon 2018.

Lue lisää:

Jasper Pääkkönen tekee Spike Leen kanssa uuden Vietnam-elokuvan

Lue seuraavaksi